ΟΗΕ: Ο κόσμος στα πρόθυρα μιας επισιτιστικής κρίσης-Πρέπει να ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας

Η Ρωσία κατέστησε εκ νέου σαφές ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα παραμείνουν αποκλεισμένα εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι χώρες που έχουν επιβάλει τις κυρώσεις λένε ότι αυτό είναι αδύνατο.

Οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. 

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του κ. Μεντβέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων».

«Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Ωστόσο, η διελκυστίνδα μεταξύ της Ρωσίας και των συμμάχων της Ουκρανίας αφήνει τόνους σιτηρών να σαπίσουν σε αυτά τα λιμάνια, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιμοκτονία μεγάλο μέρος του κόσμου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία εγγυώνται το 30% του παγκόσμιου εφοδιασμού με τρόφιμα.

«Οι αριθμοί είχαν κλιμακωθεί όσον αφορά αυτούς που βαδίζουν προς την πείνα, από 80 εκατομμύρια σε 135 πριν από τον COVID. Και μετά λόγω του COVID, από 135 σε 276 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν προς την πείνα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπίσλι, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ και προσέθεσε: «Και αυτός ο αριθμός, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα αυξηθεί σε 323 εκατομμύρια τουλάχιστον. Πραγματικά, η αποτυχία ανοίγματος αυτών των λιμανιών στην περιοχή της Οδησσού θα είναι κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και θα οδηγήσει σε λιμό και αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση σε όλο τον κόσμο».

ΗΠΑ και Ρωσία επέρριψαν οι μεν στη δε και αντιστρόφως στον ΟΗΕ την ευθύνη για την επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο.

«Η απόφαση για τη χρήση των τροφίμων ως όπλων ανήκει μόνο στη Μόσχα. Μην πιστέψετε μόνο εμένα: ακόμη και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, πρώην Ρώσος πρόεδρος, είπε πρόσφατα ότι τα γεωργικά προϊόντα της Ρωσίας ήταν και παραθέτω :”το αθόρυβο όπλο του”», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν. 

Η Ουάσινγκτον απαίτησε η Μόσχα να επιτρέψει τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. «Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα! Επιτρέψτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων, των τρένων και των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα εκτός Ουκρανίας», αξίωσε ο κ. Μπλίνκεν.

«Σταματήστε να απειλείτε πως θα αναστείλετε την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων σε χώρες που επικρίνουν τον επιθετικό πόλεμό σας», πρόσθεσε.

Καταγγέλλοντας αυτή που χαρακτήρισε πρόθεση των δυτικών κυβερνήσεων να φορτώσουν στη Ρωσία ευθύνες «για όλα τα προβλήματα στον κόσμο», ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απέρριψε συλλήβδην τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων.

Η κρίση των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ενσκήψει εδώ και καιρό και οι αιτίες συμπεριλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού, την αύξηση του ασφαλιστικού κόστους, τις δυσχέρειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την «κερδοσκοπία στις δυτικές αγορές», αντέτεινε ο ρώσος διπλωμάτης.

Πάντως και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική Γερουσία έδωσε με συντριπτική πλειοψηφία το πράσινο φως σε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.