Ενισχύσεις αγροτών για την αγορά λιπασμάτων και την αύξηση των καλλιεργειών

Οι ΗΠΑ, πολλές παγκόσμιες αναπτυξιακές τράπεζες και άλλοι οργανισμοί παρουσίασαν την Τετάρτη ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Με νέες χρηματοδοτήσεις και τεχνική βοήθεια, το σχέδιο έχει στόχο να αποτρέψει φαινόμενα πείνας που ενδέχεται να προκληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και τις κλιματικές ζημιές στις καλλιέργειες.

Δεκάδες δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για τη στήριξη των αγροτών, την αντιμετώπιση της κρίσης εφοδιασμού με λιπάσματα, σε επιδοτήσεις για την αγορά λιπασμάτων και την ανάπτυξη γης για την παραγωγή τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεισφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους μήνες και χρόνια για να στηρίξουν τους παραγωγούς τροφίμων και να αντιμετωπίσουν ζητήματα έλλειψης εφοδιασμού.

Με τα παγκόσμια επίπεδα πείνας σε νέα υψηλά επίπεδα, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε «έντονες συζητήσεις» με τη Ρωσία και άλλες χώρες και «ελπίζει» σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών που αποθηκεύονται στα ουκρανικά λιμάνια και θα διασφαλίσει ότι τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

«Δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη στις παγκόσμιες αγορές της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και των τροφίμων και των λιπασμάτων που παράγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, — παρά τον πόλεμο» δήλωσε ο Α. Γκουτέρες. «Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που αποθηκεύονται στα λιμάνια της Ουκρανίας. Και τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές χωρίς έμμεσα εμπόδια».

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του ΟΗΕ παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν φέρει ακόμα αποτελέσματα και δεν αναμένονται θετικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης θα συνεισφέρει κεφάλαια για τη διατροφή του Αφγανιστάν και της Σρι Λάνκα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης θα χρησιμοποιήσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 20 εκατομμύρια Αφρικανούς αγρότες.