Η μοίρα των Ουκρανών στρατιωτών που έμειναν τελευταίοι στην χαλυβουργία Azovstal στην Μαριούπολη παραμένει ασαφής, αφού μεταφέρθηκαν σε περιοχή ελεγχόμενη από τους Ρώσους.
Ο αναπληρωτής υπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι μπορεί να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, όμως κάποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μπορεί να δικαστούν ή ακόμα και να εκτελεστούν.
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου η Μαριούπολη έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών επιθέσεων.
Η πόλη – λιμάνι των 430.000 κατοίκων ήταν περικυκλωμένη από τις αρχές Μαρτίου.
Ήταν μια εικόνα που σόκαρε τον κόσμο, ένα μαιευτήριο και ένα νοσοκομείο για παιδιά επλήγησαν στις 9 Μαρτίου από αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας. Μια εβδομάδα αργότερα, στα μέσα Μαρτίου, το θέατρο που για τους κατοίκους είχε μετατραπεί σε καταφύγιο, βομβαρδίστηκε.
Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου αναφέρει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να συμφωνήσει στην υπό όρους παράδοση των αμυνομένων στο Azovstal, ώστε να αποκτήσει γρηγορότερα τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης. Μπορεί επίσης να επιδιώκει να μετριάσει την αρνητική κριτική για τις αποτυχημένες διελεύσεις από τον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς και τον αργό ρυθμό της εισβολής γενικότερα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις βορειοανατολικά από το Χάρκοβο στις 17 Μαΐου. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να απειλούν τις χερσαίες επικοινωνίες των Ρώσων στο Ιζιούμ μέσω του Βοβτσάνσκ.
Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν μικρή πρόοδο στο Ντονμπάς, κυρίως θέτοντας τις βάσεις για την μάχη του Σεβεροντόνετσκ.
Προσπαθώντας να ξεπεράσει την ουκρανική αντίσταση, η Ρωσία έχει προχωρήσει σε σημαντική χρήση βοηθητικού προσωπικού, σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυνάμεων από την Τσετσενία.
Η παράταξη σε μάχη ενός τόσο ανομοιογενούς προσωπικού δείχνει τα σημαντικά προβλήματα της Ρωσίας σε πόρους στην Ουκρανία και πιθανόν να συμβάλει σε μια διασπασμένη διοίκηση που συνεχίζει να εμποδίζει τις επιχειρήσεις της Ρωσίας.