Σε δείπνο που οργάνωσαν προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη εκπρόσωποι των Ελληνοαμερικανικών θεσμών ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα μοντέρνο κράτος.
Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας εντός του πλαισίου της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Μπάιντεν τη σημασία αυτής της διμερούς σχέσης, όχι μόνο στο πλαίσιο της στρατηγικής μας συνεργασίας, αλλά και στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο από την περιοχή, αλλά και από τις ΗΠΑ. Επενδύουμε στις ενεργειακές μας υποδομές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για την Τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Μπλίνκεν και Δένδιας συνομίλησαν, με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να ενημερώνει ενδελεχώς για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της Ελλάδας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
«Ανυπομονώ να συζητήσουμε για την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή νομίζω ότι είναι σημαντικό να συγκρίνουμε τις σημειώσεις μας και να δούμε που βαδίζουμε από εδώ και πέρα. Επίσης και την κατάσταση στη νοτιοανατολική μεσόγειο και να δούμε πως οι ΗΠΑ θα έχουν πιο έντονη παρουσία στην περιοχή. Το μοντέλο 3+1 για παράδειγμα είναι ένα μελλοντικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε πως να το ενισχύσουμε και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που διαταράσσουν τη διεθνή τάξη σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.