Επικίνδυνη εκτόξευση των ποσοτήτων ναρκωτικών που κατάσχεσε το πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφει η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Κύπρου, η οποία βλέπει επίσης την εμπλοκή ανηλίκων σε υποθέσεις να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.
Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης ναρκωτικών έχει αλλάξει το τοπίο γύρω από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και ήδη γίνονται σκέψεις να τροποποιηθούν τα πλάνα για τον έλεγχο του προβλήματος. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι η αύξηση που καταγράφεται φέτος σε σύγκριση με πέρσι για την κοκαΐνη που ξεπέρασε τις 5000%, όπως αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”[1].
Η ΥΚΑΝ αποδίδει εν πολλοίς τη ραγδαία αλλαγή στη χαλάρωση των μέτρων λόγω της πανδημίας, ωστόσο συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες, όπως η εντατικοποίηση των προσπαθειών της ΥΚΑΝ σε όλες τις επαρχίες και η καλύτερη αξιολόγηση των πληροφοριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΚΑΝ, φέτος έχουν διερευνηθεί 325 υποθέσεις που αφορούν κατοχή ή κατοχή με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών ή και συνωμοσία για την εισαγωγή ναρκωτικών, σε σύγκριση με 301 το πρώτο τετράμηνο του 2021, σημειώνεται δηλαδή αύξηση στις υποθέσεις κατά 7,38%.
Αύξηση παρατηρείται και στην εμπλοκή προσώπων αφού πέρσι είχαν απασχολήσει το πρώτο τετράμηνο 326 άτομα, ενώ την ίδια περίοδο φέτος έφτασαν τα 344, δηλαδή παρατηρείται μια αύξηση κατά 5,23%. Όσον αφορά τις σοβαρές υποθέσεις, δηλαδή αυτές που κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών μετά από έρευνες και επιχειρήσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της Αστυνομίας, αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανήλθαν φέτος σε 47, έναντι 41 το ίδιο διάστημα του 2021, καταγράφεται και εδώ αύξηση κατά 12,78%. Ενδεικτικό είναι πως σε όλες τις επαρχίες η ΥΚΑΝ έχει φουλάρει μηχανές, αφού καταγράφεται αύξηση στις υποθέσεις και τις συλλήψεις υπόπτων ή εμπλεκομένων προσώπων, πλην μικρής μείωσης στη Λάρνακα και τη Μόρφου με μια υπόθεση λιγότερη από πέρσι, αντίστοιχα.
Στις κατασχέσεις ποσοτήτων ναρκωτικών καταγράφονται οι μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2021 και ιδιαίτερα στην κάνναβη, την κοκαΐνη και κυρίως στις διεγερτικές ουσίες και φέτος και στις παραισθησιογόνες. Μέχρι τις 30/4/2021 είχαν κατασχεθεί 89 κιλά και 451 γραμμάρια κάνναβης ενώ φέτος την ίδια χρονική περίοδο οι κατασχέσεις έφτασαν τα 165 κιλά και 318 γραμμάρια, σημειώνεται άνοδος κατά 84%. Επίσης κατασχέθηκαν άλλα πέντε κιλά κάνναβης προχθές, οπόταν οι ποσότητες αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Όσον αφορά στα φυτά κάνναβης, πέρσι εντοπίστηκαν 47 σε σύγκριση με 54 φέτος.
Η ίδια εικόνα καταγράφεται και για την κοκαΐνη, μια από τις πιο επικίνδυνες ουσίες ναρκωτικών. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΚΑΝ, ενώ πέρσι είχαν κατασχεθεί 149 γραμμάρια από αυτή την επικίνδυνη ουσία, φέτος οι κατασχέσεις έφτασαν τα οκτώ κιλά και τα 664 γραμμάρια, δηλαδή σημειώνεται η πρωτοφανής αύξηση κατά 5714%. Αν προστεθούν και τα δύο κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν πριν τέσσερις ημέρες, τότε η αύξηση είναι ακόμα πιο μεγάλη.
Όσον αφορά στην ηρωίνη, παρόλο που οι ποσότητες είναι μικρές, εντούτοις σημειώνεται και εδώ αύξηση. Πέρσι μέχρι το τέλος Απριλίου είχαν κατασχεθεί μόλις 2γρ. ενώ φέτος οι κατασχεθέντες ποσότητες ανήλθαν τα 294γρ. δηλαδή παρατηρείται αύξηση κατά 14600%. Μια ουσία που πρώτη φορά εντοπίζεται ύστερα από αρκετά χρόνια αφορά την μύκονο την υπνοφόρο. Πέρσι δεν είχε κατασχεθεί ούτε ένα γραμμάριο, ενώ φέτος εντοπίστηκαν σε μια περίπτωση ένα κιλό και 650γρ. με την αύξηση να φτάνει το 100%.
Μικρή μείωση καταγράφεται στις ποσότητες μεθαμφεταμίνης που εντοπίστηκαν φέτος σε σχέση με πέρσι, αφού ως τα τέλη Απριλίου είχαν περάσει στα χέρια της ΥΚΑΝ ένα κιλό και 109γρ. σε σχέση με ένα κιλό και 974γρ. πέρσι, σημειώνεται μείωση 43,8%.
Φέτος εντοπίστηκαν και 14 χαρτάκια LSD, μιας επικίνδυνης ναρκωτικής ουσίας, ενώ πέρσι δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους στον τόπο μας. Επίσης, άλλο ένα χαρακτηριστικό της κατάστασης φέτος είναι πως εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 8 κιλά και 513γρ. αμφεταμίνης, 90ml κανναβινόλη και 528γρ. συνθετικών ουσιών, την ώρα που πέρσι δεν είχαν εντοπιστεί καμιά ποσότητα από τις τρεις αυτές ουσίες. Αύξηση παρατηρείται και στις ουσίες ντόπινγκ που έχουν εντοπιστεί φέτος σε αμπούλες και φιαλίδια, πλην τα δισκία.
Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι τώρα με την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Λεμεσού – Πειραιά, δημιουργήθηκε ακόμη ένας πονοκέφαλος για την ΥΚΑΝ, αφού δεν αποκλείει κάποιοι να επιχειρήσουν να εισαγάγουν ναρκωτικά από την Αθήνα. Γι’ αυτό και γίνονται σχεδιασμοί και επαφές με το Τμήμα Τελωνείων, ώστε να διενεργούνται έλεγχοι εκεί και όπου πιστεύεται ότι επιβάτες θα μεταφέρουν ναρκωτικές ουσίες, όπως συμβαίνει και στα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τις καταγραφές που γίνονται φέτος, οι κύριες οδοί εισόδου των ναρκωτικών είναι αεροπορικώς, οι εταιρείες ταχυμεταφορών δεμάτων και τα κατεχόμενα.
Μεγάλη η εμπλοκή ανηλίκων
Από τον Απρίλιο πέρσι που τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τους ανήλικους και την αποδικαστικοποίησή τους, έχουν εντοπιστεί μέχρι το τέλος του 2021, 36 πρόσωπα ηλικίας 14-18 ετών που έχουν καταπιαστεί με ναρκωτικά, είτε ως θύματα, είτε ως χρήστες είτε και ως διακινητές.
Φέτος, μόνο του πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, έχουν εντοπιστεί 24 ανήλικοι να εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε υποθέσεις ναρκωτικών, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την ΥΚΑΝ, η οποία με ευαισθησία και πρωτίστως το γενικό συμφέρον, διερευνά αυτές τις υποθέσεις σε συνεννόηση με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
Πανδημία – εντατικοποίηση προσπαθειών
Η εξήγηση που δίδει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών είναι πως ένας συνδυασμός παραγόντων φαίνεται να διαδραμάτισαν ρόλο στη ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών για φέτος.
Όπως εξήγησε ο διοικητής της Υπηρεσίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, πέρσι και το 2020 διανύαμε περίοδο πανδημίας όπου για αρκετό χρονικό διάστημα υπήρχαν περιορισμοί στα ταξίδια και γενικά τη διακίνηση. Φέτος επήλθαν χαλαρώσεις, οπόταν και άρχισαν τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι η Υπηρεσία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της και ταυτόχρονα αξιοποιεί πλήρως τις πληροφορίες που συγκεντρώνει. Η κοινωνία, υπογράμμισε, οφείλει πολλά στα μέλη της ΥΚΑΝ που παλεύουν μέρα και νύχτα για να προστατεύσουν πρωτίστως τη νεολαία μας.
Ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε και τη ζήτηση που καταγράφεται σε διεγερτικές και παραισθησιογόνες ουσίες εκτός από τις συνηθισμένες που είναι η κάνναβη. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι απίστευτη πλέον η προσφορά και η ζήτηση, όπου οι παράνομοι εισάγουν μεγάλες ποσότητες ώστε να ρισκάρουν μόνο μια φορά αντί πολλές εισάγοντας μικρότερες ποσότητες. Επίσης φέτος καταγράφεται μια αυξημένη χρήση Ελλαδιτών ως μεταφορέων ναρκωτικών στην Κύπρο κυρίως αεροπορικώς έναντι αμοιβής.
Η ΥΚΑΝ λόγω αυτής της κατάστασης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αρχή Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, ώστε να εξεταστούν τα νέα δεδομένα και κατά πόσον η εθνική στρατηγική για τα ναρκωτικά χρειάζεται να τροποποιηθεί.
Δηλώσεις του διοικητή της ΥΚΑΝ
Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στον “Φιλελεύθερο”, ο διοικητής της ΥΚΑΝ Μιχάλης Κατσουνωτός, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι σε ένα χρόνο έχουν εντοπιστεί 60 πρόσωπα, ηλικίας 14 με 18 ετών, είτε ως θύματα εμπόρων, είτε ως χρήστες, είτε και ως μικροδιακινητές.
Ο κύριος Κατσουνωτός ανέφερε πως λόγω της μεγάλης ζήτησης και προσφοράς που υπάρχει φέτος, η ΥΚΑΝ είναι σε στενή επαφή με την Αρχή κατά των Εξαρτήσεων, ώστε να μελετηθούν τα νέα δεδομένα και αν χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί το στρατηγικό σχέδιο κατά των ναρκωτικών.
References
- ^ πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” (philenews.com)