Φάρμακα για την αντιμετώπιση της COVID-19 άρχισε να διανέμει ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε φαρμακεία της Πιονγκγιάνγκ, καθώς η επιδημία εξαπλώνεται στη χώρα, με το επίσημο πρακτορείο KCNA να κάνει λόγο για σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα «πυρετού».
Την Τρίτη οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ακόμη έξι θανάτους «από πυρετό». Σύμφωνα με το KCNA, ο απολογισμός των θυμάτων του ξεσπάσματος έχει φθάσει ως τώρα τους 56 νεκρούς επί συνόλου 1.483.060 ασθενών με «πυρετό», ενώ 663.910 άνθρωποι υποβάλλονται σε θεραπεία. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών έχουν όντως μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, καθώς η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει στη διάθεσή της τα μέσα για να κάνει μαζικές εξετάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στείλει κάποια κιτ στην απομονωμένη χώρα, όμως δεν έχει διευκρινίσει τι είδους σκευάσματα περιέχουν. Η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν προσφερθεί να στείλουν βοήθεια, αν η βορειοκορεατική κυβέρνηση το ζητήσει.
Ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ-ουν έχει επιβάλει εθνικό lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, καθώς ο πληθυσμός δεν είναι εμβολιασμένος. Ο Κιμ επέκρινε έντονα τη Δευτέρα τις βορειοκορεατικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίζονται την επιδημία, κυρίως για την αδυναμία τους να κρατήσουν ανοικτά τα φαρμακεία όλο το 24ωρο.
Από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η χώρα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα covid-19, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει αναλάβει προσωπικά τη διαχείριση της μάχης ενάντια στην επιδημία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προκαλέσει «μεγάλη αναστάτωση».
Οι αρχές μοιάζουν για την ώρα να αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις της λοίμωξης COVID-19 χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προτείνουν «παραδοσιακές» θεραπείες. Ειδικοί επισημαίνουν πως, παρότι η χώρα έχει μεγάλο αριθμό γιατρών και εμπειρία στην αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, το σύστημα υγείας της αντιμετωπίζει ανησυχητικά μεγάλη έλλειψη πόρων και μέσων, ενώ το εάν η Βόρεια Κορέα θα αποδεχθεί την προσφορά των γειτόνων της για βοήθεια μένει να φανεί.
Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του απέναντι στην όμορη χώρα. Ωστόσο τη Δευτέρα δήλωσε ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης ότι «δεν θα διστάσει να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια στον βορειοκορεατικό λαό», εφόσον τη δεχθεί.
Χρόνιος υποσιτισμός
Οι βορειοκορεατικές αρχές έχουν εντείνει τις εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού και τα εργαστήρια έχουν αυξήσει την παραγωγή φαρμάκων, μετέδωσε παράλληλα το KCNA.
Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στην 193η θέση σε σύνολο 195 χωρών, σύμφωνα με περσινή έκθεση του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λιγοστές. Σύμφωνα με ειδικούς, η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει καμία θεραπεία για την αντιμετώπιση της covid-19 και δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ στον πληθυσμό της.
«Οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό και δεν είναι εμβολιασμένοι, ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια φάρμακα στη χώρα και οι υποδομές υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτή την πανδημία», δήλωσε η Λίνα Γιουν, ερευνήτρια που ειδικεύεται στην Κορέα στο Human Rights Watch.
Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει στη χώρα φάρμακα, εμβόλια και ιατρικό εξοπλισμό.
Παρά την υγειονομική κρίση, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει εκ νέου την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, η οποία είχε ανασταλεί εδώ και καιρό. Ουάσινγκτον και Σεούλ υποπτεύονται ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει πυρηνική δοκιμή, η οποία θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη μετά το 2017.