Θέλουν ΝΑΤΟ Σουηδία, Φινλανδία – Επιμένει σε διπλωματικό «παζάρι» ο Ερντογάν

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Λίγο νωρίτερα, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραφε το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η υπογραφή του αιτήματος αποτελεί το επίσημο βήμα της Στοκχόλμης για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να επιδιώξουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ οδηγεί σε μια σημαντική αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης, αλλά και σε ακούσιες συνέπεις ως προς τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια κίνηση που θεωρείται προτεραιότητα.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και την ασφάλεια του σουηδικού λαού είναι να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και να γίνει αυτό μαζί με τη Φινλανδία», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η αναλύτρια Μαλένα Μπριτς από το Αμυντικό Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης επισημαίνει από την πλευρά της πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει την ξεκάθαρη βαρβαρότητα των ρωσικών δυνάμεων και αυτό έχει εντείνει τον φόβο και την αντίληψη της απειλής στη Σουηδία, καθώς και τον φόβο του τι θα γίνει, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει».

Για να γίνει μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει η ένταξή της να επικυρωθεί και από τα 30 μέλη της Συμμαχίας. Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγείρει αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας πως οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει «ξεκάθαρη» στάση απέναντι σε κουρδικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και οι YGP που η χώρα του θεωρεί τρομοκρατικές. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τις δύο χώρες ως «ξενώνες τρομοκρατών».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκρινε πως οι επιφυλάξεις της Τουρκίας θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, λέγοντας μέσω twitter – έπειτα από συνδιάλεξη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου – ότι «η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή».

Δεν είναι σαφές το πώς – και κυρίως με ποια ανταλλάγματα – θα πειθόταν η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, που η Βορειοατλαντική Συμμαχία θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η παροχή εγγυήσεων από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνίες πώλησης όπλων θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο. Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται στην Άγκυρα διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών κρατών για συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, φοβούμενη τυχόν αργοπορία στην ένταξη των δύο χωρών και τη συνακόλουθη ενεργοποίηση του άρθρου 5 περί αμοιβαίας προστασίας, η Δανία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που δεσμεύονται προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία για διμερή συνδρομή. Όπως είπε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρέντρικσεν, «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε, αν οι δύο χώρες επρόκειτο, για παράδειγμα, να δεχθούν μια ένοπλη επίθεση κατά τη μεταβατική προενταξιακή περίοδο».

«_Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας_», σχολίασε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι τελικά  “δεν κάνει μεγάλη διαφορά” η ένταξη.

Η σουηδική στήριξη σε μια ένταξη στο ΝΑΤΟ εκτινάχθηκε πρόσφατα περίπου στο 50%. Στη Φινλανδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 75%. Η 41χρονη Λίνα Βουλέτε, κάτοικος της σουηδικής πρωτεύουσας, εξέφρασε σε δύο γραμμές αυτό που πιστεύει επί του παρόντος ο μέσος Σουηδός:

«Παλιότερα ήμουν απολύτως εναντίον της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διότι πίστευα πως οφείλαμε να είμαστε ουδέτεροι, όπως ήμασταν πάντα. Όμως μετά έγινε η εισβολή της Ρωσίας και λίγο άλλαξα γνώμη, γιατί ο κόσμος και οι Βόρειες ή οι Σκανδιναβικές χώρες δεν ήταν πλέον το ίδιο ασφαλείς».

Απέλαση δύο φινλανδών διπλωματών από την Ρωσία

Η ρωσική διπλωματία αποφάσισε την απέλαση δύο φινλανδών διπλωματών από την Ρωσία, ως μέτρο αντιποίνων για αντίστοιχο μέτρο που έλαβε το Ελσίνκι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο φινλανδός πρεσβευτής εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, η ρωσική διπλωματία «διαμαρτυρήθηκε εντόνως» για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι.

«Ο πρεσβευτής πληροφορήθηκε ότι σε απάντηση των ενεργειών των φινλανδικών αρχών, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να απαγορεύσει την παραμονή δύο μελών της πρεσβείας της Φινλανδίας στο ρωσικό έδαφος» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία γίνεται αφού το Ελσίνκι ανακοίνωσε την ιστορική υποψηφιότητα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία απόφαση που βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.