Λίβανος-βουλευτικές εκλογές: Σημαντικό πλήγμα στη Χεζμπολάχ

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ υπέστη ισχυρό πλήγμα στις βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να δείχνουν απώλειες για ορισμένους από τους πιο παλιούς συμμάχους της και το συνδεόμενο με τη Σαουδική Αραβία κόμμα Λιβανικές Δυνάμεις να δηλώνει ότι πέτυχε σημαντικά κέρδη.

Με τη καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται, τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης στον Λίβανο και μετά την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Η βαριά οπλισμένη σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της εξασφάλισαν 71 από τις 128 κοινοβουλευτικές έδρες στις τελευταίες εκλογές του Λιβάνου το 2018, αλλά το αν θα μπορέσει να διατηρήσει την πλειοψηφία θα εξαρτηθεί από αποτελέσματα που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί — περιλαμβανομένων των εδρών για τους σουνίτες μουσουλμάνους.

Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί δείχνουν ένα πιο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο, που έχει πολωθεί ανάμεσα σε συμμάχους και αντιπάλους της Χεζμπολάχ, μια έκβαση που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο καθώς οι παρατάξεις επεξεργάζονται μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας για τα ανώτατα κρατικά αξιώματα.

“Αν οι συμφωνίες του παρελθόντος είναι νεκρές, τι είδους πολιτικές θα έχουμε εκτός από περισσότερες σεχταριστικές εντάσεις και μια επανάληψη συγκρούσεων που έχουμε δει;” διερωτήθηκε ο Μοχάναντ Χέιτζ Άλι του Carnegie Middle East Center.

Ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018 είχαν φέρει τον Λίβανο πιο κοντά στην τροχιά του σιιτικού Ιράν, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να ανοίξουν την πόρτα για τη σουνιτική Σαουδική Αραβία ώστε να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή σε μια χώρα που είναι επί χρόνια αρένα της αντιπαλότητάς της με την Τεχεράνη, προσέθεσε.

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές, ο σύμμαχος της Χεζμπολάχ Δρούζος πολιτικός Ταλάλ Αρσλάν, γόνος μιας από τις πιο παλιές πολιτικές δυναστείες του Λιβάνου που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1992, έχασε την έδρα του από τον Μαρκ Ντάου, έναν νεοεισερχόμενο στην πολιτική που έκανε εκστρατεία με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, σύμφωνα με τον διευθυντή της εκστρατείας του τελευταίου και έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν επίσης κέρδη για τουλάχιστον άλλους πέντε ανεξάρτητους υποψηφίους που έκαναν εκστρατεία υποστηρίζοντας μεταρρυθμίσεις και υποσχόμενοι να καταστήσουν υπόλογους πολιτικούς που κατηγορούνται ότι οδήγησαν τον Λίβανο στη χειρότερη κρίση από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Τα κέρδη που φέρεται να καταγράφουν οι Λιβανικές Δυνάμεις (LF), που αντιτίθενται σφόδρα στη Χεζμπολάχ, σημαίνουν πως το κόμμα αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM), που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ως το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο.

Οι LF κέρδισαν τουλάχιστον 20 έδρες από 15 το 2018, ανέφερε η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κόμματος Αντουανέτ Ζάζα.

Το FPM εξασφάλισε μέχρι και 16 έδρες, από 18 το 2018, δήλωσε στο Reuters ο Σάγεντ Γιούνες, επικεφαλής του εκλογικού του μηχανισμού.

Το FPM είναι το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο αφότου ο ιδρυτής του, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, επέστρεψε από την εξορία στη Γαλλία το 2005. Ο Αούν και ο ηγέτης των LF Σαμίρ Ζάζα ήταν αντίπαλοι στον εμφύλιο πόλεμο.

Οι LF, που καθιερώθηκε ως πολιτοφυλακή στη διάρκεια του 15ετούς εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, έχει καλέσει επανειλημμένα τη Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της.

“Οι χριστιανοί σύμμαχοι της Χεζμπολάχ έχουν χάσει το δικαίωμα να εκπροσωπούν την πλειονότητα των χριστιανών”, δήλωσε ο Χέιτζ Άλι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό “μεγάλο πλήγμα” στον ισχυρισμό της οργάνωσης ότι διαθέτει διαθρησκευτική υποστήριξη για το ισχυρό οπλοστάσιό της.

Η Χεζμπολάχ και ο σύμμαχός της, το Κίνημα Αμάλ του προέδρου του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, διατηρούν την κυριαρχία τους στην εκπροσώπηση των σιιτιών κερδίζοντας όλες τις έδρες που αντιστοιχούν στη θρησκευτική κοινότητά τους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τα δύο κόμματα.

Μένει να φανεί αν οι σύμμαχοι της Χεζμπολάχ θα πάρουν τις έδρες που έμειναν κενές μετά την αποχώρηση του σημαντικού σουνίτη πολιτικού Σάαντ αλ-Χαρίρι, ιδιαίτερα στη Βηρυτό και στον νότιο Λίβανο.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο –αξίωμα που κατέχει ο Μπέρι από το 1992– προτού ορίσει έναν πρωθυπουργό για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αργότερα φέτος, οι βουλευτές αναμένεται να εκλέξουν έναν πρόεδρο της χώρας που θα διαδεχθεί τον Αούν, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης –μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες– θα μπορούσε να σημάνει περαιτέρω καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να ξεκλειδώσει η υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δωρητριών χωρών.

Υποψήφιος της αντιπολίτευσης κατήγαγε επίσης σημαντική νίκη σε μια περιοχή του νοτίου Λιβάνου όπου κυριαρχεί η Χεζμπολάχ.

Ο Ελίας Τζράντι, οφθαλμίατρος, κέρδισε μια έδρα για τους ορθόδοξους χριστιανούς την οποία κατείχε προηγουμένως ο ‘Ασααντ Χάρνταν του Συριακού Σοσιαλιστικού Εθνικιστικού Κόμματος, στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ και βουλευτής από το 1992, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ.

“Είναι μια νέα αρχή για τον νότο και για τον Λίβανο στο σύνολό του”, δήλωσε ο Τζράντι στο Reuters.

Ο Ναντίμ Χούρι, εκτελεστικός διευθυντής της Arab Reform Initiative, ανέφερε πως τα αποτελέσματα 14 ή 15 εδρών θα καθορίσουν την πλειοψηφία.

“Θα υπάρχουν δύο μπλοκ αντίθετα το ένα στο άλλο — από τη μία πλευρά η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της και από την άλλη οι Λιβανικές Δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους και στη μέση αυτές οι νέες φωνές που θα μπουν στη Βουλή”, είπε.