ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με την πρόσφατη εκδοθείσα Υπουργική απόφαση από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου και που αφορά τις προδιάγραφες ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων παιδικής προστασίας εχω να δηλώσω ότι είναι μια εξαιρετική μεταρρύθμιση καθώς μέχρι τώρα τα ιδιωτικά ορφανοτροφεία λειτουργούσαν χωρίς πλαίσιο αδειοδότησης και προδιαγραφές
Συγκεκριμένα απαντάει στα κάτωθι σημαντικά ερωτήματα:
Ανάγκη κανόνων στα ορφανοτροφεία: όλοι ίσοι μπροστά στο νόμο για να προστατέψουμε τα παιδιά μας και να αποφύγουμε περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης σαν αυτά που πρόσφατα είδαμε
Οι τελευταίες εξελίξεις παιδικής κακοποίησης μας έδειξαν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να αποφύγουμε αντίστοιχα περιστατικά και να διασφαλίσουμε τις προδιαγραφές λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ). Έτσι, για πρώτη φορά μπαίνει πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω δομών. Ορίζονται αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας ΜοΠΠ. Μετά από δεκαετίες νομικού κενού με Υπουργική Απόφαση καλύπτεται ένα μεγάλο ρυθμιστικό κενό στην παιδική προστασία, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει το απαρχαιωμένο μοντέλο προστασίας των παιδιών εντός δομών σε ένα παιδοκεντρικό μοντέλο εύρεσης της κατάλληλης για αυτά οικογένειας.
Γιατί βγήκαν τώρα προδιαγραφές ; Δεν υπήρχαν κανόνες στις ΜοΠΠ;
Οι ΜοΠΠ ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές οι οποίες παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες χωρίς προδιαγραφές και κανόνες λειτουργίας. Στην Ελλάδα είχαμε κανόνες και προδιαγραφές για όλες τις κοινωνικές δομές! Βλ. τις δομές ηλικιωμένων, τις δομές ΑμεΑ, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τα ΚΔΑΠ, αλλά όχι για τις δομές που πηγαίνουν τα πιο ευάλωτα από όλα τα παιδιά. Τα ορφανοτροφεία!
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου εξέδωσε Υπουργική Απόφαση η οποία επιδιώκει δύο κύριους σκοπούς. Πρώτον, τη μετάβαση από το απαρχαιωμένο μοντέλο προστασίας των παιδιών μέσα σε δομές σε ένα παιδοκεντρικό μοντέλο εύρεσης μιας κατάλληλης οικογένειας. Δεύτερον, τη διασφάλιση κανόνων και προδιαγραφών, ώστε για όσο καιρό χρειαστεί τα παιδιά να βρίσκονται μέσα σε δομές αυτές να είναι μη-ιδρυματικές, διαφανείς και ασφαλείς. Να είναι δηλαδή δομές που διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση ρυθμίζεται η λειτουργία, η στελέχωση, οι κτιριολογικές προδιαγραφές, ο έλεγχος και συνολικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή. Ως Πολιτεία προσέχουμε τα παιδιά μας, τους παρέχουμε τη καλύτερη δυνατή φροντίδα και δεν αφήνουμε ούτε μια χαραμάδα σε ενδεχόμενο κακοποίησης ή παραμέλησής τους.
Απαράδεκτα κενά νόμου και ουσίας που επιτέλους ρυθμίζονται
Με τη νέα Υπουργική Απόφαση καλύπτονται ρυθμιστικά κενά, πολλά από τα οποία γνωρίζαμε ήδη, ενώ άλλα αναδείχθηκαν από περιστατικά που απασχόλησαν πρόσφατα τη δημοσιότητα, όπως η κακοποίηση στο ορφανοτροφείο της Αττικής. Παραδείγματα:
• Πρέπει να διασφαλίζεται η κατάλληλη ψυχοκοινωνική στήριξη σε ανηλίκους με την απασχόληση κοινωνικών λειτουργών ή ψυχολόγων σε δομές, ιδίως για την περίπτωση παιδιών και εφήβων (ηλικίες 5 έως 18). Τα παιδιά δεν έχουν οικογένεια μέσα στα ιδρύματα και χρειάζονται ειδικούς!
• Πρέπει να προβλέπεται ελάχιστος αριθμός βρεφοκόμων/βρεφονηπιοκόμων σε δομές που φιλοξενούνται βρέφη και νήπια. Τα παιδιά δεν έχουν οικογένεια μέσα στα ιδρύματα και χρειάζονται ειδικούς! Τα βρέφη δεν έχουν οικογένεια μέσα στα ιδρύματα και χρειάζονται βρεφοκόμους!
• Πρέπει να προβλέπεται η διαβίωση βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων σε δωμάτια που να ανταποκρίνονται στις ηλικιακές τους ανάγκες και όχι να μένουν παιδιά ή έφηβοι σε νηπιακά κρεβάτια ή να χρησιμοποιούν νηπιακές τουαλέτες όπως είδαμε πρόσφατα! Η ζωή κάθε παιδιού να συμβαδίζει με τις ανάγκες της ηλικίας του!
• Πρέπει να προβλέπεται μέγιστος αριθμός παιδιών ανά δομή, ώστε η διαβίωσή τους να μην παραπέμπει σε ιδρυματική φροντίδα. Όπως πρέπει και να προβλέπεται μέγιστος αριθμός βρεφών, νηπίων, παιδιών ή εφήβων ανά δωμάτιο, ώστε να μην στοιβάζονται όλα μαζί σε χώρους που δεν διασφαλίζουν θαλπωρή και ιδιωτικότητα. Το 2022 δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες με έναν αιώνα πριν που τα ιδρύματα φιλοξενούσαν εκατοντάδες παιδιά από καταστροφές και πολέμους.
• Όταν μια δομή δεν λειτουργεί σωστά, πρέπει να επιβάλλονται από την εποπτεύουσα αρχή κυρώσεις και σε περίπτωσης σοβαρών παραβάσεων, πρέπει να προβλέπεται η ανάκληση της άδειας λειτουργίας και το κλείσιμο της δομής.
Όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν. Πλέον όμως ρυθμίζονται με τη νέα Υπουργική Απόφαση.
Προϊόν διαβούλευσης! Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση πέρασε 1 μήνα διαβούλευσης, δεκάδες φορείς συμμετείχαν και ενσωματώθηκαν πάρα πολλά από τα σχόλιά τους.
Οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ), τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο paidi.gov.gr Η δημόσια διαβούλευση, διήρκησε ένα μήνα και συμμετείχαν όλοι οι κορυφαίοι φορείς παιδικής προστασίας όπως o Συνήγορος του Πολίτη, οι Περιφέρειες, η Unicef, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, φορείς και ιδιώτες που ασχολούνται με την παιδική προστασίας κ.ά. αλλά και πολίτες. Όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογηθήκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν (όπως το να μπορούν οι δομές να φιλοξενούν μέχρι και πχ 20 – και όχι 30 παιδιά όπως αρχικά είχε προταθεί από το Υπουργείο – για να διασφαλιστεί ο όσον το δυνατόν μη-ιδρυματικός χαρακτήρας τους). Τα σχόλια των αρμόδιων φορέων ενσωματώθηκαν ώστε να είμαστε σίγουροι επιτέλους για την εύρυθμη λειτουργία των δομών, τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά με την στελέχωση του κατάλληλου προσωπικού και φυσικά τη ταχύτερη δυνατή ένταξή τους σε μια οικογένεια. Για πρώτη φορά, με απόλυτη διαφάνεια αλλά και συμπερίληψη όλων των ειδικών δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας.
Χρονική περίοδος προσαρμογής ΜοΠΠ
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές παρέχεται μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να διευκολύνουμε τις δομές να προσαρμοστούν στις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας τους.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενισχύει έμπρακτα την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και την ένταξή τους στην κοινωνία, μέσω νέων προγραμμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ενίσχυση της Αναδοχής αλλά και θέσπιση Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για εφήβους και ενηλίκους που διαβιούν σε ιδρύματα. Με το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται η μεταφορά 200 νέων πάνω από 15 ετών από δομές παιδικής προστασίας και η ένταξή τους σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης με παράλληλη παροχή υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης ώστε να ζουν χωρίς κοινωνικά ταμπού και αυτόνομα στην κοινωνία μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΚΚΠΠΙΝ-ΟΔΑΖ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΜΒΑΣΗΣ
The post Διονύσιος Καμβάσης: Σχετικά με την Υπουργική απόφαση για τους ορους και προϋποθεσεις ιδρυσης δομών παιδικής προστασίας appeared first on ZANTETIMES.GR.