Με βασικό θέμα στο τραπέζι το θέμα της μελλοντικής ένταξης της Φινλανδίας συνεχίζεται στο Βερολίνο, η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Το Ελσίνκι βρίσκεται ήδη στη διαδικασία επίσημης αίτησης για ένταξη. Εντός του ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Η Τουρκία προειδοποίησε ότι μπορεί να ασκήσει βέτο.
«Ο τουρκικός λαός κυρίως, η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης εκείνων των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK- YPG. Και μας ζητούν να εμποδίσουμε αυτήν την ένταξη. Αλλά αυτά είναι τα θέματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε φυσικά με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ καθώς και με αυτές τις χώρες που μόλις αναφέρατε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Άγκυρας σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».
«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη».
Η αντίδραση του Ελσίνκι
Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι εάν υποβάλει αίτηση για ένταξη, η Φινλανδία θα μπορούσε γρήγορα να ενταχθεί, καθώς είναι στρατιωτικά ενσωματωμένη σε μεγάλο βαθμό.
Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών είναι βέβαιος ότι είναι πιθανό να ξεπεραστούν οι διαφορές.
«Τηλεφώνησα χθες στον καλό μου συνάδελφο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον υπουργό Εξωτερικών, για να μειώσει λίγο τις εντάσεις και θα συναντηθούμε επίσης σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τη λύση σε αυτό το θέμα», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χάβιστο.
Η Σουηδία επίσης ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να την κάνει να ενταχθεί μετά τη Φινλανδία.