Λίβανος: Βουλευτικές εκλογές στη σκιά της οικονομικής κρίσης

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες του Λιβάνου για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα, στις οποίες η αντιπολίτευση αναμετράται με την υπάρχουσα πολιτική τάξη, την οποία κατηγορεί για την ιστορική κρίση που αντιμετωπίζει το έθνος.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε 15 εκλογικές περιφέρειες.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται επίσης μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες σε όλον τον Λίβανο το 2019 λόγω του θυμού για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και για μια διεφθαρμένη κυβερνώσα ελίτ.

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο Λίβανος είναι από τις χειρότερες που έχει δει ο κόσμος από τα μέσα του 1800, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, νερού και καυσίμων είναι τώρα εκτεταμένες και οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι συχνές.

Η φτώχεια αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και τώρα πλήττει περίπου το 74% του πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Η λίρα του Λιβάνου έχει χάσει 95% της αξίας της.

Για πολλούς στον Λίβανο, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ο αγώνας κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Konrad Adenauer Foundation. Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι πολλοί στον Λίβανο θέλουν μια “νέα και καθαρή πολιτική τάξη”.

Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 718 υποψηφίους για το 128μελές κοινοβούλιο της χώρας.

Πολλοί από τους πολιτικούς που είναι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις εκλογές αυτές αναδείχθηκαν από τις διαμαρτυρίες του 2019.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 (και ώρα Ελλάδος), αν και είναι δυνατό να κλείσουν και αργότερα αν χρειαστεί.

Τα πρώτα, ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά από σήμερα το βράδυ, ενώ τα οριστικά αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο, Δευτέρα.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2018 το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί του είχαν κερδίσει 71 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου.