Η υφυπ. Εξωτερικών της Ρουμανίας στο Euronews: Δεν θα πάμε ποτέ σε πόλεμο, εάν δεν μας προκαλέσουν

«Δεν θα πάμε ποτέ σε πόλεμο, εάν δεν μας προκαλέσουν». Αυτό υπογραμμίζει με έμφαση η υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν[1], στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews.

Η κ. Γκίτμαν, που βρέθηκε στην Ελλάδα για τριμερή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Βασίλ Γκεοργκίεφ, υπογραμμίζει πως η Ρωσία «απρόκλητα, αδικαιολόγητα και παράνομα» ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας- όπως λέει – «την πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ρουμανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ και έχει ζητήσει να συγκροτηθεί μια ομάδα μάχης που θα φιλοξενηθεί στη χώρα.

Ωστόσο η κ. Γκίτμαν διατυπώνει με έμφαση την άποψη πως «δεν είναι πιθανό να επιτεθεί η Ρωσία στην Ρουμανία».

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας υποστηρίζει «πολύ» το πλήρες πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και δηλώνει πεπεισμένη πως η ενεργειακή κρίση δεν απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στην στάση που τηρεί η Ρωσία σε ό,τι αφορά το αφήγημά της για τον πόλεμο. Όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Γκίτμαν «βλέπουμε πολλές απόπειρες παραπληροφόρησης, που διαδίδονται όχι μόνο για τον ρωσικό πληθυσμό αλλά και για τις γειτονικές χώρες».

Αναλυτικά η συνέντευξη της υφυπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας:

Φαίη Δουλγκέρη, Euronews: Ας ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος βρίσκεται στη γειτονιά της Ευρώπης, αλλά είναι και πολύ κοντά στη Ρουμανία. Πρώτα απ ‘όλα πείτε μας πώς διαβάζετε την κατάσταση; Είμαστε κοντά στο τέλος ή θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:Λοιπόν, αυτή είναι μια ερώτηση-πρόκληση. Θα έλεγα από την αρχή ότι είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανέφερα κατά τη συζήτησή μας με τους συναδέλφους μου από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Είπα ότι δεν πρόκειται για την ασφάλεια της Ουκρανίας, δεν αφορά μόνο την ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, αλλά την ασφάλεια του ευρωατλαντικού και των ευρωπαϊκών χωρών συνολικά. Αυτό λοιπόν που βλέπουμε σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη πρόκληση.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε από τη Ρωσία, απρόκλητα, αδικαιολόγητα και παράνομα έβαλε πολλά ερωτήματα για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τους λαούς μας στην Ευρώπη αλλά και φυσικά τις χώρες που πλήττονται πολύ εκτός Ευρώπης. Φυσικά, η κύρια προσοχή μας πηγαίνει στον ουκρανικό λαό και τις ουκρανικές αρχές σχετικά με το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα την προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αλλά και τις συνέπειες που έχει αυτός ο κόσμος όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και δευτερευόντως στην περιοχή μας.

Συζητήσαμε για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε προκειμένου πρώτα απ’ όλα να παράσχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η δεύτερη φάση θα πρέπει να είναι η υποστήριξη του οικονομικού και χρηματοδοτικού συστήματος της Ουκρανίας και φυσικά τρίτον όταν σταματήσει ο πόλεμος πρέπει να εμπλακούμε πολύ στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Πιστεύω ότι πρέπει να επαινέσουμε την άνευ προηγουμένου απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη μέλη της όσον αφορά την ενιαία στάση, όσον αφορά την καταδίκη της επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και την συνολική προσπάθεια για τις κυρώσεις.

Έχουμε στο τραπέζι το έκτο πακέτο των κυρώσεων αυτή τη στιγμή και ελπίζουμε πραγματικά ότι στο τέλος της ημέρας το μήνυμά μας για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την περιοχή μας είναι ηχηρό και ξεκάθαρο.

Οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία

Όσον αφορά τους πρόσφυγες, πρέπει να σας πω ότι πιστεύω ότι οι χώρες που επηρεάστηκαν πολύ ήταν η γειτονική χώρα Πολωνία αλλά και η Ρουμανία. Ίσως γνωρίζετε ότι η Ρουμανία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με την Ουκρανία. Περισσότερα από 600 χιλιόμετρα. Και προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε την αποδοχή των προσφύγων στη Ρουμανία. Είχαμε περισσότερους από 900.039 πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα και έγιναν δεκτοί στη Ρουμανία από τους οποίους 88.000 αποφάσισαν να παραμείνουν στη χώρα μου και από τους οποίους 8.000 αποφάσισαν να ζητήσουν προσωρινή προστασία. Περισσότεροι από 4.000 ζήτησαν άσυλο. Έτσι, για το ρουμανικό κράτος και για τα κράτη υποδοχής υπήρχε ένα ερώτημα σχετικά με το πώς μπορούμε να απαντήσουμε καλύτερα στις ανάγκες των Ουκρανών προσφύγων.

Δεν ήταν μόνο η αποδοχή τους, η διευκόλυνση της εισόδου στη βίζα, η διευκόλυνση κάθε μέτρου που σχετίζεται με την πανδημία του COVID-19 αλλά και ο τρόπος ενσωμάτωσής τους. Γιατί είχαμε πολλές γυναίκες και παιδιά. Χρειάζονταν όχι μόνο προστασία και στέγη, αλλά χρειάζονταν και το νομικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να εργαστούν στην αγορά εργασίας της ρουμανικής αγοράς εργασίας. Έχουμε περισσότερους από 3000 Ουκρανούς πρόσφυγες που εργάζονται τώρα στην αγορά εργασίας και φυσικά υπήρχε και το πρόβλημα με τα παιδιά γιατί ήθελαν να έχουν φυσικά τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Ρουμανία. Ήμασταν πραγματικά τυχεροί που είχαμε περισσότερα από 49 σχολεία, 10 λύκεια και τέσσερα πανεπιστήμια που δίδασκαν την ουκρανική γλώσσα. Έτσι, περισσότερα από 2.000 από τα παιδιά αυτά έχουν ήδη ενσωματωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας ακολουθώντας ένα πρόγραμμα σπουδών στην ουκρανική γλώσσα.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Υπερδνειστερία

**Euronews:**Θέσατε πολλά θέματα στο τραπέζι. Ας ξεκινήσουμε με τη διάχυση που αναφέρατε. Υπάρχουν επιθέσεις στην Υπερδνειστερία τις τελευταίες εβδομάδες που έχουν εγείρει πολλές ανησυχίες ότι θα υπάρξει διάχυση γύρω από αυτήν την περιοχή, ίσως τη Μολδαβία ή τη Ρουμανία. Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής των πληροφοριών των ΗΠΑ είπε στη Γερουσία ότι η Ρωσία σκοπεύει να σχηματίσει μια χερσαία γέφυρα από την Κριμαία στην Υπερδνειστερία. Αυτό, είναι κάτι για το οποίο ανησυχεί η Ρουμανία;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:Σίγουρα είμαστε πολύ ανήσυχοι και πραγματικά παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις. Γνωρίζαμε για το αίτημα των λεγόμενων ανεξάρτητων αρχών της Υπερδνειστερίας. Γνωρίζουμε για τα σχέδια δημιουργίας αυτού του διαδρόμου που θα συνέδεε την Κριμαία και την Υπερδνειστερία, αλλά επαινούμε πολύ τη στάση των μολδαβικών αρχών, του προέδρου και της ηγεσίας στο Κισινάου που ήταν πραγματικά πολύ υπεύθυνοι και πολύ σταθεροί και πολύ ήρεμοι στην απάντηση αυτών των προκλήσεων.

Η δυνατή και καθαρή φωνή της Ρουμανίας τόνιζε το γεγονός ότι σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τόσο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας όσο και της Ουκρανίας και πιστεύουμε ότι βοηθώντας τους προσφέροντας την ευρωπαϊκή προοπτική ώστε να έχουν τις εγγυήσεις ότι θα γίνουν δεκτοί στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απαλύνουμε λίγο τις εντάσεις και την πίεση.

«Δεν νομίζω πως είναι πιθανό να επιτεθεί η Ρωσία στην Ρουμανία»

Euronews: Ανησυχείτε όμως για τη διάχυση στη Ρουμανία; Ο στρατός σας, για παράδειγμα, ετοιμάζεται;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:_Το συζητήσαμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αν η Ρουμανία θα δεχόταν επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις… Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Φυσικά υπάρχει πίεση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά βασιζόμαστε πολύ στο Άρθρο 5 και γνωρίζουμε ότι το σύνθημα των 3 Σωματοφυλάκων «ένας για όλους και όλοι για έναν» σίγουρα θα λειτουργήσει.
_

Όταν μιλάμε για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορα του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά, είμαστε πολύ υπέρ της ύπαρξης πολύ πιο αυξημένης παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά τόσο στο βόρειο τμήμα της ανατολικής πλευράς όσο και στο νότιο τμήμα της ανατολικής πλευράς. Τώρα περιμένουμε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Γνωρίζετε πιθανώς ότι η Ρουμανία ζήτησε μια ομάδα μάχης που θα φιλοξενηθεί στη Ρουμανία και της οποίας θα ηγηθεί η Γαλλία ως χώρα υποδοχής, όπου τα βελγικά στρατεύματα, πορτογαλικά στρατεύματα και άλλα στρατεύματα θα ενταχθούν και θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε την περιοχή.

«Τα μέτρα μας είναι απάντηση στην Ρωσία»

Euronews: Δεν πιστεύετε ότι η Ρωσία, το Κρεμλίνο, ο Πούτιν μπορεί να το δουν αυτό ως πρόκληση και να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:_Γι’ αυτό ανέφερα από την αρχή ότι είναι αδικαιολόγητη και απρόκλητη η χειρονομία της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αμυνόμαστε και φυσικά δείτε τις συνέπειες. _

_Είδατε το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. _

Τα μέτρα μας λοιπόν είναι ως απάντηση στη Ρωσία και όχι για να εκνευρίσουμε τη Ρωσία. Δεν θα συμφωνούσαμε ποτέ μια χώρα να πηγαίνει εναντίον μιας άλλης χώρας όπως η Ουκρανία ή να προσπαθεί να επιβάλει τι είδους συμμαχία θα έπρεπε να συνάψει, τι είδους πολιτική απόφαση θα έπρεπε να λάβει και δεν μπορεί καμία χώρα να αποκτά εδάφη με τη βία.

Στήριξη στο πλήρες πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Euronews: Ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, τα ενεργειακά θέματα ίσως είναι το πιο καυτά θέματα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Όπως είπατε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι στο τραπέζι. Υπάρχουν διαφωνίες για το πακέτο αυτό. Πείτε μας, παρακαλώ, τι υποστηρίζει Ρουμανία και αν θεωρείτε ότι αυτές οι αντιρρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι δικαιολογημένες;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:Θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε πολύ το πλήρες πακέτο κυρώσεων, διότι είναι ο μόνος τρόπος η Ρωσία να καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο.

Από την αρχή αυτού του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, είδαμε την προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ως όπλο την ενέργεια.

Άρα, ναι, η ενεργειακή ασφάλεια είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή. Όπως είδαμε, η κατάσταση πριν από την πανδημία ήταν η εξής: το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 47% των εισαγωγών άνθρακα προέρχονταν από τη Ρωσία.

Οπότε βασικά δισεκατομμύρια ευρώ πήγαιναν στη Ρωσία λόγω των ενεργειακών συμβάσεων που είχαμε συνάψει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι πρώτα να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτή την εργαλιοποίηση της ενέργειας και μετά να προσπαθήσουμε να εισάγουμε από διαφορετικές χώρες.

Η ενεργειακή κρίση δεν απειλεί την Ε.Ε.

Euronews: Πιστεύετε ότι η ενεργειακή κρίση απειλεί την ευρωπαϊκή ενότητα αυτή τη στιγμή;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:Η ενεργειακή κρίση δεν απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είδαμε στο τραπέζι ότι, παρά τις επιπτώσεις και τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ, υπάρχει μια αλληλεγγύη αυτή τη στιγμή που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε.

Οπότε φυσικά κατανοούμε πολλά ερωτήματα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα επηρεάζονταν περισσότερο από το πακέτο κυρώσεων, αλλά δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διασπαστεί.

Euronews: Πιστεύετε ότι αυτές οι ενστάσεις είναι δικαιολογημένες;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:Δικαιολογούνται όταν μιλάμε για την προστασία της εθνικής οικονομίας, αλλά νομίζω ότι κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. κατανοεί την ανάγκη να υποστηρίξει αυτή τη στιγμή μια ενιαία απάντηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Βλέπουμε απόπειρες παραπληροφόρησης από την Ρωσία

Euronews: Χθες ο Ρώσος πρεσβευτής στη Ρουμανία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών λόγω μιας ανάρτησης της πρεσβείας για το ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι η Ρωσία θα αλλάξει στάση, η ρωσική πρεσβεία θα αλλάξει στάση μετά από αυτή τη συνάντηση; Και τι πρόκειται να κάνει η Ρουμανία για αυτό εάν όχι;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:Όχι, δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα αλλάξει στάση γιατί είναι το συνηθισμένο αφήγημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας όταν εξηγεί τον πόλεμο. Πρώτα από όλα τι λένε αυτή τη στιγμή…

Το γεγονός ότι δεν είναι πόλεμος για το ρωσικό κοινό, αλλά ονομάζεται ειδική επιχείρηση. Δεύτερον, ότι προκλήθηκε από το ναζιστικό κίνημα στην Ουκρανία και ξεκίνησε για να υπερασπιστεί τους μειονοτικούς πληθυσμούς στο Ντονμπάς και το Λούγκανσκ και τρίτον ήταν μια απάντηση, μια νόμιμη απάντηση, της προέλασης του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Όλα είναι αφηγήματα που παίζουν πολύ καλά με τον ρωσικό πληθυσμό, αλλά όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια. Το πρώτο πράγμα είναι ότι βλέπουμε πολλές απόπειρες παραπληροφόρησης, που διαδίδονται όχι μόνο για τους ρωσικούς πληθυσμούς και τις γειτονικές χώρες στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία αλλά και στην Ευρώπη, που μας έκαναν να απαγορεύσουμε τη μετάδοση ορισμένων από τους ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αλλά έχουμε επίσης πιο εξελιγμένες υβριδικές επιθέσεις που είχαν σκοπό να μας δείξουν ότι η Ρωσία είναι σε εγρήγορση και ότι υπάρχει ένας πολυδιάστατος πόλεμος.

Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δράσουμε και να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε αυτό το αφήγημα και αυτήν την παραπληροφόρηση και νομίζω ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα σε τι είδους οργανώσεις θέλει να μπει και δεύτερον ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και όχι επιθετική. Δεν θα πάμε ποτέ σε πόλεμο αν δεν μας προκαλέσουν.

Euronews: Επομένως, εάν η ρωσική πρεσβεία στη Ρουμανία συνεχίσει με την ίδια στάση, εξετάζετε τη λήψη περαιτέρω μέτρων;

Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, υφυπουργός Εξωτερικών Ρουμανίας:Είχαμε ήδη λάβει μέτρα. Έχουμε απελάσει ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες. Φυσικά, ο πρέσβης Kouzmin στο Βουκουρέστι είναι πολύ ενεργός στην προώθηση αυτού του είδους των εκθέσεων που ήταν πολύ ψευδείς και πολύ παραπλανητικές. Η χθεσινή συνάντηση στο Βουκουρέστι ήταν ένα σημάδι της θέσης μας ότι ανησυχούμε, μας απασχολεί και δεν μας ικανοποιεί η άπιστη συμπεριφορά του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βουκουρέστι. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε επισημάνσεις κάθε φορά που χρειάζεται και κάθε φορά που θα διαπιστώνεται ρωσική παρενόχληση στο Βουκουρέστι.