Γαλλία: Ένα κέντρο υποδοχής «πρότυπο» για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Ένα μοναδικό μέρος για τη διευκόλυνση διοικητικών διαδικασιών για πρόσφυγες από την Ουκρανία. Βρισκόμαστε στο Βιλερμπάν, κοντά στη Λυών.

Ο δημοσιογράφος του Euronews μεταδίδει: «Αυτό το κέντρο άνοιξε στις 28 Μαρτίου. Τις πρώτες εβδομάδες καλωσόριζε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά. Πλέον οι ροές έχουν μειωθεί, όμως το κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί».

Όλες οι εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες σε ένα κτίριο. Εδώ αυτοί που έρχονται πρώτα λαμβάνουν προσωρινή άδεις παραμονής που εκδίδεται από τη νομαρχία.

«Το να γνωρίζουν ότι έχουν ένα μέρος αφιερωμένο σε αυτούς είναι πολύ καθησυχαστικό. Αν περάσουν αυτήν την πόρτα θα βγουν με μια απόφαση που θα λέει είτε ότι ο φάκελος σου είναι πολύ πολύπλοκος ή ότι υπάρχουν προβλήματα και θα επικοινωνήσει μαζί σας η νομαρχία ή ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορείτε να αφήσετε τα πάντα πίσω σας» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της περιφέρειας του Ρον.

Η Ολένα έφτασε πριν από μερικές μέρες από το Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία. Δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά της που έλαβε την άδεια προσωρινής παραμονής.

«Επιτέλους τα βάσανά μου θα τελειώσουν για λίγο καιρό. Οι φόβοι μου θα σταματήσουν. Θα έχω κάποια προστασία. Για κάποιο διάστημα έμενα σε καταυλισμό. Σε κέντρο προσφύγων. Οι Γάλλοι που φέρθηκαν πολύ καλά, με βοήθησαν. Μου μετέφραζαν. Μου έδωσαν κάθε είδους βοήθεια, με στήριξαν, με τάισαν. Θα μου άρεσε πολύ να ζήσω ανάμεσά σε αυτούς τους ανθρώπους. Μου επέτρεψαν να ζήσω για 6 μήνες εδώ και είμαι ευγνώμον στη Γαλλία και σε όλους όσοι μας βοήθησαν».

Η άδεια προσωρινής παραμονής έχει ισχύ για 6 μήνες και μπορεί να ανανεωθεί για ως και 3 χρόνια. Είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα σε πολλά δικαιώματα σε ότι αφορά την υγεία, τη στέγαση και την εκπαίδευση για τα παιδιά.

Επίσης επιτρέπει στον κάτοχό της να εργαστεί και να λαμβάνει επιδόματα. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ζωής.

«Κάθε οικογένεια που έρχεται προσπαθούν να μου εξηγήσουν την κατάστασή τους, ειδικά αυτοί που έρχονται από βομβαρδισμένες και κατεστραμμένες περιοχές. Προσπαθώ να κάνω το μέγιστο για να τους καθησυχάσω, να τους πω ότι όλα θα πάνε καλά, ότι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ στη Γαλλία» δήλωσε η Ολένα Βερσάνε που εργάζεται ως μεταφράστρια στο κέντρο υποδοχής.

Αυτό το κέντρο υποδοχής είναι σχεδόν θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Κάποιοι πρόσφυγες από άλλες χώρες μετανιώνουν που τέτοιες συνθήκες υποδοχής ισχύουν μόνο για τους Ουκρανούς.