Με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.
Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργο να λέει ότι η συμφωνία υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως λέει «όχι» σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει την Ελλάδα.
«Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ούτε δηλώνουμε τάχα αδέσμευτοι για να δεσμευθούμε στο άγνωστο. Το λέμε καθαρά: Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης. Ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει «την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά».
«Φοβάμαι, κ. Μητσοτάκη, ότι αυτό που εσείς κάνετε σήμερα, όχι μόνο δεν θα το έκανε κανείς πρωθυπουργός – δεν το έκανε κανείς πρωθυπουργός στη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά, συμπεριλαμβανομένου και του πατρός σας – αλλά δεν θα το έκανε ποτέ καμία χώρα σύμμαχος. Μπορεί να το κάνει μόνο μια χώρα δορυφόρος. Διότι αυτό λέγεται “δορυφοριοποίηση” της χώρας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας παρατείνει για πέντε χρόνια την ισχύ της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διατηρούν και να λειτουργούν «στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες» σε εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Βόλο, το Λιτόχωρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση Σούδας.