Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Πλησιάζει η ώρα της απολογίας του πιλότου- Η κατάθεση της ψυχολόγου

Τα συμπεράσματά της από τη μελέτη της δικογραφίας και το διαφαινόμενο ψυχολογικό προφίλ του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η Άλκηστις Ηγουμενάκη, γιατρός, ψυχίατρος, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

Η μάρτυρας, η οποία έχει προταθεί από την πολιτική αγωγή, αναφέρθηκε σε στοιχεία «έπαρσης και κτητικότητας» που εντοπίζονται στον κατηγορούμενο, ο οποίος, κατά την άποψή της, φέρει πολλά χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής ή αντικοινωνικής διαταραχής, που μπορεί να οδηγήσουν σε εκρήξεις θυμού. «Υπάρχει έπαρση και ναρκισσιστική διαταραχή, δηλαδή προκύπτει ένα αίσθημα μεγαλείου από τον έλεγχο της σχέσης αλλά και έλλειψη ενσυναίσθησης. Το βλέπουμε όταν δολοφονεί τη μητέρα του παιδιού του χωρίς να ενδιαφερθεί για το ότι θα πονέσει το παιδί του, όταν τοποθετεί το παιδί δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας. Είναι μία πολύ βάρβαρη κίνηση που συναντάμε στους πολέμους. Τα μωρά έχουν οπτικά και δερματικά ερεθίσματα. Όταν σκοτώνει τον σκύλο, γιατί το ζώο ήταν και του παιδιού. Το βλέπουμε, επίσης, από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μητέρα της Κάρολαϊν, πώς την προσεγγίζει στην κηδεία. Μια μάνα που πονάει την προστατεύουμε, δεν τη βάζουμε να πληρώνει φέρετρα. Το βλέπουμε, επίσης, από τον τρόπο που κρατάει το παιδί στην κηδεία, 9 μηνών, για τέσσερις ώρες σε μία κηδεία που, απ’ ότι ενημερώθηκα, το φέρετρο άνοιξε κάποια στιγμή. Δεν χρειαζόταν να είναι εκεί», τόνισε η μάρτυρας. Όπως σημείωσε, όλα αυτά τα στοιχεία δηλώνουν ψυχοπαθητική προσωπικότητα: «Επίσης, βλέπουμε μια αναζήτηση του θαυμασμού των άλλων. Βρήκε μια ανήλικη κοπέλα, πετούσε με το ελικόπτερο πάνω από το σχολείο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα που ψάχνει ένας άνθρωπος για να φτιάξει μια σοβαρή σχέση».

Η μάρτυρας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο ο 34χρονος αντιμετώπισε την απόρριψη και την πρόθεση της γυναίκας του να χωρίσουν.

Πρόεδρος: Το αίσθημα της απόρριψης μπορεί να πυροδοτήσει επιθετικότητα σε σημείο ανεξέλεγκτο, έχει την ίδια ικανότητα να τιθασεύσει τα συναισθήματά του;

Μάρτυρας: Μπορεί κάποιος να το χειριστεί αν το επιθυμεί. Μπορεί να το ελέγξει, αλλά υπάρχει η τάση εκδίκησης. Το μέγεθος της εκδίκησης εναλλάσσεται.

Κατά τη γνώμη της ψυχιάτρου, δεν διακρίνεται πανικός από τον κατηγορούμενο, αλλά μόνο χειρισμός ακόμη και με το κοριτσάκι του. «Βλέπω την τάση να χρησιμοποιεί το παιδί. Είναι κακοποίηση να το βάζει πάνω στην άψυχη μητέρα και να κάθεται τέσσερις ώρες στην κηδεία της. Το παιδί αντιλαμβάνεται κάτι. Η σκέψη είναι: “Δεν με ενδιαφέρει αν πονάει. Δεν με ενδιαφέρει αν το παιδί καίγεται από τον ήλιο, είναι η προέκταση μου, είναι δικό μου, μου, μου. Δεν με ενδιαφέρει”. Δεν τον ένοιαζε τίποτα. Λείπει απόλυτα το συναίσθημα. Πουθενά, ούτε για τη γυναίκα του ούτε για το παιδί του ούτε για το σκύλο», είπε η μάρτυρας.

Όσον αφορά την Καρολάιν, η μάρτυρας ανέφερε πως εντοπίζει στοιχεία κατάθλιψης, φαινόμενο που -όπως επεσήμανε- είναι συχνό σε νέες μητέρες που δεν έχουν υποστήριξη.

Πρόεδρος: Για την προσωπικότητά της τι μπορείτε να πείτε;

Μάρτυρας: Είχε αρχίσει να νιώθει την πίεση αλλά είχε αδυναμία στο να αντιμετωπίσει την κρίση. Αν μπορούσε να μιλήσει με κάποιους ανθρώπους, στη μητέρα της, στους φίλους της, ίσως να είχε προστατευθεί, να βοηθηθεί. Φοβόταν να κάνει αυτό το βήμα.

Πρόεδρος: Γιατί δεν τα έλεγε πουθενά, πιστεύετε;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι οι γονείς της δεν συμφωνούσαν με τη σχέση. Απλά την επέτρεψαν. Γι’ αυτό και είχε δισταγμό…

Πρόεδρος: Αυτό πού το ξέρετε;

Μάρτυρας: Μου το είπε η μητέρα της Καρολάιν. Θεωρούσαν ότι είναι πολύ μικρή, ότι δεν είναι έτοιμη για τέτοια. Για αυτό τα έκρυβε από τους γονείς της και παντρεύτηκε κρυφά στην Πορτογαλία. Δεν το ήθελαν ακόμα, δεν είχαν κάτι κατά του κατηγορουμένου. Φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Κάρολαϊν δεν ήθελε να μιλήσει.

Στην αρχή της διαδικασίας η υπεράσπιση κατέθεσε ένσταση στο δικαστήριο με στόχο να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση της μάρτυρα Ελένης Μυλωνοπούλου, καθώς, όπως αναφέρουν οι συνήγοροι του πιλότου, δεν έχει την ιδιότητα της ψυχολόγου και δεν μπορεί να ερμηνεύσει συμπεριφορές, ενώ έχει υποπέσει σε αντιφάσεις.

Πιο κοντά στην ημέρα που θα σταθεί ενώπιον των τακτικών και των ενόρκων δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να απολογηθεί για τον θάνατο της 21χρονης συζύγου του, έρχεται από σήμερα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος η δίκη του οποίου συνεχίζεται μετά τη διακοπή των συνεδριάσεων για το Πάσχα.

Η δίκη του 34χρονου πιλότου, ο οποίος για περισσότερο από έναν μήνα ισχυριζόταν στις αρχές πως ο αποτρόπαιος ασφυκτικός θάνατος της Καρολάιν, στις 11 Μαΐου 2021, ήταν αποτέλεσμα στυγνών εγκληματιών που μπήκαν στο σπίτι στα Γλυκά Νερά για να τους ληστέψουν, φθάνει στις αμέσως επόμενες δικασίμους, στην στιγμή που ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί δημόσια για όσα του καταλογίζονται .

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον του ΜΟΔ, που ξεκίνησε στις 8 Απριλίου να εξετάζει το “έγκλημα στα Γλυκά Νερά”, ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της Καρολάιν είναι παρών στο δικαστήριο και μάλιστα κρατώντας σημειώσεις σε κάθε μαρτυρική κατάθεση και κάνοντας χρήση του δικαιώματος του να υποβάλει ερωτήσεις. 

Ο Αναγνωστόπουλος έχοντας μαζί του στο εδώλιο χαρτί και στυλό, από την στιγμή που ανέβηκαν στο βήμα οι πρώτοι μάρτυρες, οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στην μεζονέτα του ζευγαριού στα Γλυκά Νερά, σημείωνε όσα έλεγαν ώστε να υποβάλει στην συνέχεια ερωτήσεις. 

Το ίδιο έκανε και όταν κατέθεσε η γειτόνισσα του ζευγαριού, αλλά και η γυναίκα που επισκεπτόταν με την Καρολάιν, ως σύμβουλο ψυχικής υγείας, η οποία τον περιέγραψε ως έναν ιδιαίτερα χειριστικό άνθρωπο που είχε ανάγκη να ελέγχει απόλυτα την σύζυγο και μητέρα της νεογέννητης κόρης του. 

“Είχε χειριστική και κακοποιητική συμπεριφορά” είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας που στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου συμπλήρωσε πέντε ώρες κατάθεσης , με τον κατηγορούμενο να της υποβάλει αμέσως μετά, δεκάδες ερωτήσεις.