Την ίδια ώρα που διεξάγεται στην Ουκρανία μια αιματηρή σύγκρουση, ίσως η πιο αιματηρή μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η καθιερωμένη παρέλαση της 9 Μαΐου, προς τιμήν της «Ημέρας της Νίκης» κατά των ναζιστικών δυνάμεων.
Η επέτειος ελάχιστα τιμήθηκε δημόσια στη Σοβιετική Ένωση πριν από το 1965. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, δίνονταν έμφαση στις θυσίες των βετεράνων.
Από το 2008, υπό τον Πούτιν, η Ημέρα της Νίκης έγινε αφορμή όχι μόνο για να τιμηθούν οι θυσίες της προηγούμενης γενιάς, οι οποίες απευθύνονται στη λαϊκή μνήμη των μεγαλύτερων, αλλά και για να δημιουργηθεί μια λαμπρή εικόνα μεγαλείου της μετακομμουνιστικής Ρωσίας.
Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η γερμανική εισβολή του 1941 είχε στόχο να εκμεταλλευτεί την ίδια αδυναμία που είχε δελεάσει τον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη να κάνει την αποτυχημένη εκστρατεία του το 1812: η Ρωσία δεν έχει φυσικά εμπόδια για να θωρακίσει τα δυτικά της σύνορα.
Η άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας τέθηκε σε ισχύ στις 11:01 μ.μ. στις 8 Μαΐου 1945, που ορίστηκε ως «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη» από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Μόσχα ήταν ήδη 9 Μαΐου, έτσι αυτή η ημέρα έγινε η «Ημέρα της Νίκης» της Σοβιετικής Ένωσης σε αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούν Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941-45.
Η 9η Μαΐου ήταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα από το 1947 έως το 1965, όταν ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ διέταξε μια παρέλαση για την 20ή επέτειο στην Κόκκινη Πλατεία, με βετεράνους και ιστορικά όπλα. Άλλες πραγματοποιήθηκαν το 1985, το 1990 και το 1995.
Η αφορμή για την επίδειξη του σύγχρονου σοβιετικού στρατιωτικού υλικού ήταν οι παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία στις 7 Νοεμβρίου κάθε χρόνο πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος για τον εορτασμό της επετείου της Μπολσεβίκικης Επανάστασης του Βλαντιμίρ Λένιν το 1917.
Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, έκανε τις παρελάσεις της Ημέρας της Νίκης ετήσια εκδήλωση από το 1995 και μετά.
Ήταν πλούσιες σε νοσταλγικό μεγαλείο, σε μια εποχή που ο ρωσικός στρατός, που είχε καταστραφεί από τη μετασοβιετική οικονομική αναταραχή, είχε γίνει σκιά του πρώην εαυτού του.
Την εποχή Πούτιν
Από το 2008, οι παρελάσεις της Ημέρας της Νίκης έχουν γίνει μια μεγαλοπρεπής επίδειξη όχι μόνο των ταγμάτων πεζικού αλλά και των πιο πρόσφατων όπλων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροσκαφών, τανκς και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας.
Μηχανοκίνητες μονάδες συμμετείχαν στην παρέλαση του 2008 για πρώτη φορά από το 1991, και παράλληλα εκείνη τη χρονιά έγινε παρέλαση μαχητικών αεροσκαφών για πρώτη φορά στην Κόκκινη Πλατεία από το 1957, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η παρέλαση μεταδόθηκε ζωντανά σε παγκόσμιο κοινό, μέσω του ρωσικού καναλιού RT.