Φιλιππίνες: Φαβορί για πρόεδρος ο Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ

Ως αποκατάσταση της παρακαταθήκης του πατέρα του, πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων που ανετράπη και πέθανε το 1986 εξόριστος στις ΗΠΑ, θεωρεί μια πιθανή του νίκη στις προεδρικές εκλογές της Δευτέρας ο Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ.

Ο Μάρκος, ο οποίος εμφανίζεται ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις, ολοκλήρωσε το Σάββατο την προεκλογική του εκστρατεία σε προάστιο της Μανίλας.

Παρ’ όλα αυτά, η προοπτική του να βρεθεί στο προεδρικό μέγαρο ανησυχεί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς ηγέτες και πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται μια «ανεξέλεγκτη» κυβέρνηση.

Δέκα υποψήφιοι δίνουν μάχη για να διαδεχθούν τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί σε έναν γύρο και όπου για την εκλογή προέδρου αρκεί η απλή πλειοψηφία.

Φορώντας κόκκινα, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μάρκος αψήφησαν τον καυτό ήλιο και τον άνεμο το Σάββατο για να συγκεντρωθούν σε ένα σκονισμένο γήπεδο, δίπλα σε ένα πολυτελές καζίνο, μια εικόνα χαρακτηριστική των τεράστιων ανισοτήτων και αντιθέσεων στις Φιλιππίνες.

Κάτω από μια τεράστια γιγαντοοθόνη, στην οποία ο Μάρκος εμφανίστηκε χαμογελαστός υπό τους ήχους εκκωφαντικής φιλιππινέζικης μουσικής ποπ, ρέγγε και χιπ χοπ, το πλήθος κουνούσε σημαιάκια στα χρώματα της σημαίας των Φιλιππίνων.

«Θα κερδίσουμε με την προϋπόθεση ότι τη Δευτέρα θα παραμείνετε σε εγρήγορση ώστε να μην σημειωθεί μια νέα τραγωδία», τόνισε ο 64χρονος Μάρκος Τζούνιορ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2016, τις οποίες πιστεύει ότι του έκλεψαν.

Μεταξύ των υποστηρικτών του η 37χρονη Μάρι Αλ Ολαδίβε, εργαζόμενη σε τηλεφωνικό κέντρο, ελπίζει ότι ο Μάρκος Τζούνιος θα ενώσει τη χώρα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. «Τον εμπιστευόμαστε, ελπίζουμε ότι μετά τις εκλογές, θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τις Φιλιππίνες», εξήγησε.

Για την επιστροφή της η οικογένεια Μάρκος βασίζεται στη λαϊκή οργή κατά της διαφθοράς και τη συνεχιζόμενη φτώχεια υπό τις διάφορες κυβερνήσεις μετά την πτώση της δικτατορίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μάρκος Τζούνιορ μπορεί να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του πατέρα του. Οι παρατηρητές φοβούνται ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποδυναμώσει την ισορροπία των εξουσιών, θα ενισχύσει τη διαφθορά και θα οδηγήσει σε μια νέα απόπειρα να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα του 1987, προκειμένου κυρίως να καταργηθεί ο περιορισμός της μίας προεδρικής θητείας.

«Αν πετύχει μια συντριπτική νίκη, ενδέχεται να του δώσει μια τέτοια εμπιστοσύνη και την ώθηση να αλλάξει πιο δραστικά το πολιτικό σύστημα των Φιλιππίνων», εκτιμά ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο De la Salle της Μανίλας Ρίτσαρντ Χεϊνταριάν.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Pulse Asia Research, ο Μάρκος Τζούνιορ θα κερδίσει με το 56% των ψήφων, έναντι 33% για την πιο κοντινή του αντίπαλο Λένι Ρομπρέδο, η οποία το 2016 τον είχε κερδίσει στις εκλογές για τη θέση του αντιπροέδρου.

Η 57χρονη κατήγγειλε ότι στις εκλογές «διακυβεύεται το μέλλον της χώρας» και ελπίζει να κάνει την έκπληξη μετά την πρόσφατη άνοδο της δημοτικότητάς της.

Μετά την ήττα του του 2016 ο Μάρκος Τζούνιορ διεξήγαγε μια πολύ προσεκτικά προφυλαγμένη εκστρατεία. Απέφυγε τις τηλεμαχίες με τους αντιπάλους του και τις συνεντεύξεις, με εξαίρεση αυτές που του πήραν γνωστές προσωπικότητες που διάκεινται θετικά προς το πρόσωπό του. Προτίμησε να αναρτά βίντεο στο YouTube με τα οποία προσπάθησε να παρουσιάσει τον ίδιο και την οικογένειά του, που είναι ιδιαίτερα πλούσιοι, ως συνηθισμένους Φιλιππινέζους.

Παράλληλα, ξανάγραψε την οικογενειακή του ιστορία διεξάγοντας μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο τους νεαρούς ψηφοφόρους που δεν ζούσαν όταν ήταν δικτάτορας ο πατέρας του και οι οποίοι έχουν κουραστεί από τη διαφθορά και τη βία στη χώρα. Η δημοτικότητα του Μάρκος Τζούνιορ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη συμμαχία του με την Σάρα Ντουτέρτε, κόρη του απερχόμενου προέδρου, η οποία διεκδικεί την αντιπροεδρία, και από τη στήριξη που του προσέφεραν αντίπαλες πολιτικές δυναστείες.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθολικοί ιερείς μίλησαν σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την επιστροφή της οικογένειας Μάρκος στην προεδρία. «Θα είναι έξι ακόμη χρόνια κόλασης», προειδοποίησε ο ακτιβιστής Μάε Πάνερ, ο οποίος συμμετείχε στη λαϊκή εξέγερση που τερμάτισε τη δικτατορία του Μάρκος.

Εκατοντάδες καθολικοί ιερείς στήριξαν δημοσίως τη Ρομπρέδο και τον υποψήφιό της για την αντιπροεδρία Φράνσις Πανγκιλινάν, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «μάχη για την ψυχή» της χώρας.