Η προσπάθεια για επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού που δύναται να εμβολιαστεί εντός του 1ου εξαμήνου του έτους συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω η δυνατότητα για προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό εντός Μαΐου.
Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για να δοθεί εκ νέου ευκαιρία στις μεγαλύτερες ηλικίες να διευθετήσουν ραντεβού εάν δεν το έχουν πράξει μέχρι τώρα.
Έτσι λοιπόν σήμερα το πρωί, και αν δεν υπάρξουν και πάλι προβλήματα με την Πύλη Εμβολιασμού[1] θα είναι ανοιχτή για τις ηλικίες 22-24 ετών για να διευθετήσουν το ραντεβού της.
Επίσης Πύλη Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη για διευθέτηση ραντεβού ως ακολούθως:
- Ηλικίες 22-24 – Παρασκευή, 14 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 5:30 το απόγευμα
- Ηλικίες 50-55 – Σάββατο, 15 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 5:30 το απόγευμα
- Ηλικίες56-58 Κυριακή, 16 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 5:30 το απόγευμα
Η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι προσβάσιμη μόνο για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων όπως περιγράφονται στον πιο πάνω πίνακα. Τα ραντεβού θα διεκπεραιώνονται στα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες με τα διαθέσιμα εμβόλια. Ο προγραμματισμός για τη διαθεσιμότητα ραντεβού για τη συνέχεια θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 13 Μαΐου, η Πύλη Εμβολιασμού θα παραμείνει κλειστή.
Στους Προσωπικούς τους Ιατρούς θα μπορούν να αποτείνονται οι δικαιούχοι ηλικίας 20 ετών και άνω που επιθυμούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η επιλογή για εμβολιασμό στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών δίνεται επιπλέον της δυνατότητας προγραμματισμού ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα.
Μέχρι στιγμής, στη διαδικασία εμβολιασμού των δικαιούχων τους συμμετέχουν 254 Προσωπικοί Ιατροί που καλύπτουν όλες τις Επαρχίες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ζητηθεί από τους Προσωπικούς Ιατρούς 23,080 δόσεις του εμβολίου στη βάση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τους γιατρούς και έχουν ήδη χορηγηθεί οι 7,000 εξ αυτών.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από Προσωπικούς Ιατρούς για εμβολιασμό των δικαιούχων τους είναι ανοικτή και όσοι επιθυμούν μπορούν να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασίας εγγραφής μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
Αιμοδοσία και Εμβολιασμοί κατά της COVID-19
Το Κέντρο Αίματος ενημερώνει τους αιμοδότες ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια και την ποιότητα των παραγώγων αίματος και δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία του αιμοδότη και του μεταγγιζόμενου ασθενή.
Με βάση πάγιες συστάσεις των αρμόδιων με το αίμα φορέων, όλα τα εμβόλια, ανεξάρτητα με το ποιον ιό αφορούν, έχουν μικρή περίοδο προσωρινού αποκλεισμού από αιμοδοσία. Η περίοδος αυτή, σε όλες τις περιπτώσεις εμβολιασμών, καθορίζεται από τον τύπο του εμβολίου. Για αυτό άλλωστε στο ερωτηματολόγιο αιμοδότη, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, σημείο στο οποίο ο αιμοδότης ερωτάται κατά πόσον έχει εμβολιαστεί τις τελευταίες 28 ημέρες.
Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και στην περίπτωση των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Πιο συγκεκριμένα:
– Εμβολιασμός με σκεύασμα Pfizer/BioNTech ή Moderna: Προσωρινός αποκλεισμός 7 ημερών μετά από κάθε δόση.
– Εμβολιασμός με σκεύασμα AstraZeneca ή Johnson&Johnson: Προσωρινός αποκλεισμός 28 ημερών μετά από κάθε δόση.
Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια έντονη παραφιλολογία, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναφέρει ότι όποιος έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 δεν μπορεί να προσφέρει ξανά αίμα στη ζωή του και ότι το αίμα εμβολιασμένων αιμοδοτών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μη εμβολιασμένων ασθενών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι και φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των αιμοδοτών, προκαλώντας αντίκτυπο στους ρυθμούς προσέλευσής τους για προσφορά αίματος. Το Κέντρο Αίματος διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις φήμες.
Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη επιλογή «για να έχουμε τη ζωή μας πίσω». Ταυτόχρονα η αιμοδοσία αποτελεί τη μόνη επιλογή των ασθενών μας που χρειάζονται μετάγγιση «για να έχουν τη ζωή τους πίσω», αφού το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί και δεν έχει υποκατάστατο.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η αιμοδοσία πρέπει να παραμείνει εκτός οποιασδήποτε επιστημονικά ατεκμηρίωτης παραφιλολογίας, η οποία μπορεί να βλάψει τον ιερό αυτό θεσμό, στον οποίο η χώρα μας είναι διαχρονικά πρωτοπόρα.
Καλούμε τους περήφανους αιμοδότες μας να συνεχίσουν την προσέλευσή τους για προσφορά αίματος, τηρώντας τα μικρά χρονικά διαστήματα προσωρινών αποκλεισμών που αναφέρονται πιο πάνω.
Το μήνυμα του Κέντρου Αίματος είναι ξεκάθαρο: Μην αφήσεις την αλυσίδα μετάγγισης να σπάσει. Ανταποκρίσου στο κάλεσμά μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε.
References
- ^ Πύλη Εμβολιασμού (login.gesy.org.cy)