Συνέδριο ΝΔ: «Υλοποιούμε όσα είχαμε πει ότι θα κάνουμε»

Ξεκίνησε το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη των διαδικασιών και τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης. 

Αναστασιάδης: «Σημασία έχει η αδελφική αγάπη Ελλήνων της Ελλάδας και της Κύπρου»

O Κύπριος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Θα ήταν παράλειψη αν προ της όποιας άλλης αναφοράς δεν εξέφραζα τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού κράτους και του ιδίου προσωπικά για την αμέριστη στήριξη στον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Κύπρου.

Το πιο σημαντικό εξ όλων δεν είναι μόνο η διακυβερνητική συνεργασία, δεν είναι μόνο η συνεργασία επί ανωτάτου επιπέδου. Εκείνο που μεγαλύτερη σημασία έχει είναι η αδελφική αγάπη μεταξύ των Ελλήνων της Ελλάδας, του μητροπολιτικού Ελληνισμού και του Ελληνισμού της Κύπρου, είναι η συμπόρευση, αλλά και ο πόνος και η ευαισθησία που ο καθένας των δύο ελληνικών στοιχείων επιδεικνύουν στις δοκιμασίες του ενός ή του άλλου.

Και δεν μπορεί παρά να αποτίσω φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς που έδωσαν το αίμα τους προασπίζοντας την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας ενώνουν δεσμοί αίματος πέραν των ιστορικών δεσμών και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Θέλω την ίδια ώρα, μιλώντας στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που τιμά τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που τιμά τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ενεργό και δραστήρια συμμετοχή του Πρωθυπουργού, να αναφέρω πως μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, για μια στρατηγικά ενωμένη Ευρώπη, για μια Ευρώπη που επίκεντρο της θα έχει τον Ευρωπαίο πολίτη, μια Ευρώπη που θα νοιάζεται για τον καθένα, θα υπερασπίζεται το κράτος πρόνοιας και το κράτος δικαίου». 

Μητσοτάκης: «Πυξίδα μας η ευημερία του πολίτη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως κάνει πράξη τη δέσμευσή του πριν την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας για τακτικό συνέδριο, το οποίο όπως είπε θα γίνεται κάθε χρόνο. «Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά, γιατί ένα συνέδριο δεν είναι τακτικό εάν γίνεται κάθε 6 χρόνια, εάν δεν αναζητά τις αιτίες της ήττας και ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό του», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Πυξίδα μας η ευημερία του πολίτη με πολλή δουλειά για τους επόμενους 12 μήνες και για ακόμη 4 χρόνια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. Περάσαμε πολλές κρίσεις, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας. Να ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, να τους κάνουμε ξανά υπερήφανους. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε μαζί. Γιατί οικονομία και κοινωνία κρατήθηκαν όρθιες. Οι πολίτες είδαν μεγάλα έργα να προχωρούν. Με χαλύβδινη άμυνα και πολύ ισχυρές συμμαχίες. Στον αντίποδα υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Παλεύουν δύο Ελλάδες, αυτή που προχωρά και αυτή που μένει καθηλωμένη. Οι περισσότεροι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορα μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα και χαίρονται γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και γιατί πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Ωστόσο οι Έλληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό του έργου μας με σεμνότητα, μας περιμένουν καλύτερες ημέρες και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε λαός προκομμένος και μεθοδικός».

«Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της ενεργειακής κρίσης»

«Έχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δεν θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν. Όμως δεν αδρανήσαμε το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και αγρότες. Δεν μπορώ να περιμένω όμως να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτήν την αδικία. Από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η Ελλάδα αντιστέκεται. Μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στην ιστορία του τόπου για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι, αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι. Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το χρηματιστήριο ενέργειας που ο ίδιος ψήφισε, διαφημίζει Ισπανία και Πορτογαλία όταν εκεί το ρεύμα είναι ακριβότερο από την Ελλάδα. Κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. Κάθε ανήφορος έχει κόπο αλλά έχει και προορισμό, ο κατήφορος οδηγεί προς τα πίσω», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με την ελευθερία και τη δημοκρατία»

«Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με την ελευθερία και την δημοκρατία. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Δύση. Υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις με τους φίλους μας για να μπορούμε και εμείς να ζητούμε την συμπαράστασή τους εάν αυτό χρειαστεί. Τελεία και παύλα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υλοποιούμε όσα είχαμε πει με συνέπεια»

«Η ανάπτυξη έκλεισε το 21 στο 8,3% την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, η ανεργία έπεσε κατά 4% και το ΔΝΤ έφυγε από την χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις υλοποιούμε με συνέπεια όσα έχουμε δεσμευτεί. Έλεγα το 2019 ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σύντομα καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα ισχύει ούτε και για το Δημόσιο. Τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι πολλές δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις κινητοποιούν την ανάπτυξη, ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό επιτέλους προχωρά και το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι του χρόνου γεγονός. Οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν την πατρίδα μας εν μέσω πρωτοφανούς καταιγίδας. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10% για να το πω απλά προσετέθη ένας 15ος μισθός, μία μόνιμη αύξηση συμπαρασύροντας και τα επιδόματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.