Από καρχαρίες μέχρι θαλάσσιες χελώνες: Το Ντουμπάι και η προστασία της θαλάσσιας ζωής

Το Ντουμπάι έχει μια ανέγγιχτη ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων, την οποία θέλουν να προστατεύσουν οι οικολόγοι. Πολλά ξενοδοχεία και κατασκευαστικές εταιρίες έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν την άγρια ζωή και να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στο οικοσύστημα. Ένα τέτοιο κέντρο προστασίας είναι αυτό το καταφύγιο για θαλάσσιες χελώνες στο Τζουμέιρα Αλ Νασίμ. Άνοιξε το 2004 και μέχρι σήμερα έχει διασώσει 1900 θαλάσσιες χελώνες.

Ο Τρίσταν Ντελμάς είναι διευθυντής του ξενοδοχείου Μπουρζ Αλ Αράμπ: «__Φτιάξαμε αυτό το κέντρο αποκατάστασης σε συνεργασία με κτηνιάτρους, το υπουργείο κλιματικής αλλαγής και την τοπική κοινότητα για να μπορέσουμε να μαζεύουμε τις χελώνες που είναι τραυματισμένες και βγαίνουν στην παραλία. Τις παίρνουμε, τις φροντίζουμε. Σε μερικές κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις. Και μετά τις αφήνουμε στην λιμνοθάλασσα, που βρισκόμαστε σήμερα, για να δυναμώσουν, πριν τις απελευθερώσουμε».

Οι χελώνες σ’ αυτή τη λιμνοθάλασσα είναι από 3-100 ετών. Αυτό το καταφύγιο δημιουργήθηκε για την αποκατάστασή τους, πριν τις αφήσουν και πάλι ελεύθερες. Υπάρχει επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, τους μαθητές των σχολείων της περιοχής και τους πολίτες: «Μετά από όλα αυτά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι το συναρπαστικό μέρος, όπου βλέπεις τη χελώνα να επιστρέφει στη θάλασσα και στην κανονική της ζωή. Σε όλα αυτά εμπλέκονται και άνθρωποι, είτε οι ντόπιοι, είτε όσοι μένουν στο ξενοδοχείο. Ήμασταν τυχεροί στις 16 Ιουνίου πέρσι, που είναι επισήμως η μέρα της χελώνας. Μαζί μας ήταν ο Σεϊχης Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ, ο διάδοχος του Ντουμπάι, ο οποίος παρακολούθησε μια απελευθέρωση. Ήταν καταπληκτικά» επισημαίνει ο Τρίσταν Ντελμάς, διευθυντής του ξενοδοχείου Μπουρζ Αλ Αράμπ.

Στο ξενοδοχείο Atlantis, ένας από τους πόλους έλξης είναι το θαλάσσιο πάρκο και το ενυδρείο Lost Chambers. Διαθέτει ένα νοσοκομείο ψαριών αλλά και ένα ενεργό πρόγραμμα εκτροφής θαλάσσιων ειδών. Ο Ρομπ Μπένετ είναι ο διευθυντής του ενυδρείου: «Είμαστε στο νοσοκομείο ψαριών. Εδώ φέρνουμε τα είδη, τα περιποιούμαστε αν είναι άρρωστα. Ο βασικός λόγος που έχουμε έρθει εδώ σήμερα είναι το πρόγραμμα εκτροφής. Εδώ έχουμε τα μωρά καρχαρίες και τα σαλάχια που εκτρέφουμε. Και αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι η μεγάλη ποικιλία καρχαριών και σαλαχιών που διαθέτουμε».

Μέρος του προγράμματος εκτροφής είναι και η απελευθέρωση καρχαριών, σε απόσταση 40 χλμ από εδώ, στο Θαλάσσιο Καταφύγιο του Ντουμπάι. Όταν γίνουν τριών ετών, αυτοί οι καρχαρίες θα απελευθερωθούν στη θάλασσα. Σήμερα, η ομάδα θα αφήσει ελεύθερους συνολικά 10 καρχαρίες. Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια για πρώτη φορά στην θάλασσα:

«Η περιοχή που βλέπεται πίσω μου είναι προστατευόμενη. Έχει αυτή την πανέμορφη αμμώδη παραλία. Είναι γεμάτη μαγκρόβια δάση και κοραλλιογενείς υφάλους. Σ’ αυτούς τους αραβικούς καρχαρίες αρέσει να κρύβονται στα βράχια και στις τρύπες. Είναι πολύ σημαντικό να τους απελευθερώσουμε σε μια περιοχή που μπορεί να είναι ασφαλείς και να βρουν όλα αυτά τα κοιλώματα και τις σχισμές για να έχουν καταφύγιο» εξηγεί η Κέλι Τίμινς, διευθύντρια περιβαλλοντικής προστασίας και εκπαίδευσης του ξενοδοχείου Atlantis.

Πώς διατηρούν όμως τις παραλίες φιλόξενες για όλα αυτά τα είδη; Από την άλλη πλευρά του πάρκου υπάρχει το νέο μαγκρόβιο δάσος του Ντουμπάι. Σε μια τελετή στην οποία παρέστη ο Υπουργός Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φυτεύτηκαν 40 μαγκρόβια δεντράκια και θα ακολουθήσουν χιλιάδες ακόμη. Η προσδοκία είναι να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο μαγκρόβιο δάσος στη Μέση Ανατολή. Ο Ομάρ Τσανάουι είναι διευθύνων σύμβουλος της Procter & Gamble για τη Μέση Ανατολή:

«Το πρώτο όφελος είναι ότι επιταχύνουμε την συζήτηση και τη καθαρή δέσμευση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Η περιοχή μας την έχει ανάγκη. Όλος ο κόσμος την χρειάζεται. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο τον πλανήτη. Ο ρόλος μας ως μεγάλη εταιρία είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν χρησιμοποιούμε μόνο τη δύναμη του ονόματός μας για να εμπνεύσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αλλάξουν νοοτροπία και να έχουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής ή έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Είναι κάτι παραπάνω από το να φυτεύουμε ένα δάσος. Είναι ότι προκαλούμε μια συζήτηση σε σχέση με το τι κάνουμε εδώ η οποία μακάρι να οδηγήσει σε αλλαγή της συμπεριφοράς του πληθυσμού».

Αυτό το πλούσιο οικοσύστημα περιλαμβάνει κοραλλιογενείς σχηματισμούς, μαγκρόβια δέντρα, περιοχές με φύκια και μια παραλία που προστατεύεται από την Οργάνωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος των Εμιράτων. Ο Πρόεδρός της Αλί Σακρ Σουλτάνος Αλ Σουγούεϊντι τονίζει: «Προσκαλούμε σχολεία, γιατί θέλουμε να περάσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες στη νέα γενιά για να ασχοληθεί και να φροντίσει για το μέλλον αυτού του καταφυγίου. Θα προσφέρει πολλά ωραία πράγματα στη ζωή τους. Γι’ αυτό το λόγο, το δικό μου μήνυμα σε αυτή τη νέα γενιά είναι να φροντίζει το περιβάλλον».

Αυτή η δέσμευση για το μέλλον του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος είναι που κινητοποιεί αυτές τις ομάδες να συνεχίσουν τη δουλειά τους.