ΚΚΕ: Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου | Για το νέο «δικαστικό χάρτη» και άλλες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το νέο «δικαστικό χάρτη» και άλλες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

Την Τρίτη 3/5 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Τ.Ε. Ζακύνθου με τον Δικηγορικό Σύλλογο, κατόπιν πρόσκλησης του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου κου Γιατρά Γ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε το μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντίνου και εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΚΚΕ, η Γραμματέας της Τ.Ε., Διονυσία Βλαχιώτη , όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατάργησης του Πρωτοδικείου Ζακύνθου, στο πλαίσιο του σχεδίου για την επαναχάραξη του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Ως Κ.Κ.Ε. είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα κατάργησης ή συγχώνευσης του Πρωτοδικείου Ζακύνθου.

Καταγγέλλουμε συνολικά τις αντιδραστικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στην δικαιοσύνη σε χειρότερη κατεύθυνση που θα έχει επιτώσεις πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη και τα λαικά στρώματα, στην πλειονότητα των νομικών επιστημόνων, τους εργαζόμενους στα δικαστήρια ενώ ενισχύει τις μεγάλες εταιρειες που λυμαίνονται το χώρο της δικαιοσύνης με τη στήριξη όλων των αστικών κυβερνήσεων, τώρα ΝΔ, πριν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ.

Βασικό ζήτημα, που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προβλέπει γενικότερα και ειδικότερα στη Δικαιοσύνη, στα πλαίσια της εφαρμογής και της γνωστής αντιδραστικής Έκθεσης Πισσαρίδη. Κάποια στοιχεία του, όπως για τα κριτήρια και τον τρόπο εφαρμογής συγχωνεύσεων και καταργήσεων δικαστηρίων, εντάσσονται και στο νομοσχέδιο για το νέο «Κώδικα Οργανισμού και Δικαστηρίων», που έδωσε πρόσφατα στη διαβούλευση η κυβέρνηση.

Το Σχέδιο αυτό, είναι ένα «υπερμνημόνιο» αντιλαϊκών παρεμβάσεων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, με εργαλεία την «πράσινη ανάπτυξη», τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους κ.ά.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, η ΕΕ, ευαγγελίζονται και προωθούν μια Δικαιοσύνη, που από τη μια μεριά να εξυπηρετεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους και από την άλλη να ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν. Και βέβαια μια Δικαιοσύνη, για να αναφερθούμε πιο ειδικά στον κλάδο των δικηγόρων, που θα είναι ακόμη περισσότερο, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, ώστε να συγκεντρώνουν τη δικαστηριακή ύλη και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα λειτουργεί παράλληλα σε βάρος της πλειοψηφίας των μισθωτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, του εισοδήματος και της ίδιας της επιβίωσής τους.

Σε αυτά τα πλαίσια, εντάσσονται για παράδειγμα:

  • O νέος δικαστικός χάρτης της χώρας (δικαστικός «Καλλικράτης»), μέσω του οποίου προωθείται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων της περιφέρειας, όπως και αντίστροφα το «σπάσιμο» (τριχοτόμηση) του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που θα λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και προϊσταμένους «managers», θα διεξάγουν «τηλεδίκες» κλπ., με τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προτεινόμενο νέο «Κώδικα Οργανισμού και Δικαστηρίων», προβλέπεται, ανάμεσα στα άλλα, ως κριτήριο διατήρησης, συγχώνευσης ή κατάργησης δικαστηρίου, η «επιχειρηματικότητα» της περιοχής!

  • Η «αξιολόγηση» των δικαστών και η αλλαγή του τρόπου προαγωγής τους, ώστε να γίνουν πιο πειθήνιοι στην εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, νομοθεσίας και νομολογίας και πιο αποδοτικοί στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

  • Η διεύρυνση των «ειδικών τμημάτων» των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και για άλλες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε αυτές να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και με «πολυτελή» τρόπο, σε βάρος των λαϊκών υποθέσεων (π.χ. των οικογενειακών, για τις οποίες, ενώ είναι κοινωνική και επιστημονική αναγκαιότητα λόγω της φύσης τους, δε συγκροτούνται αντίστοιχα τμήματα).

  • Η περαιτέρω προώθηση των «εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών», δηλαδή της ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης, με τις αντίστοιχες δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους και την πλειοψηφία των δικηγόρων.

  • Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, στην υπηρεσία ουσιαστικά των επιχειρηματιών ομίλων, όπως και των ισχυρών δικηγορικών εταιρειών (εγχώριων και ευρωενωσιακών), που διαθέτουν την αντίστοιχη υποδομή και προσωπικό, και της δυνατότητάς τους να «σαρώνουν» πιο εύκολα τα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας. Αντίστοιχα, για τη χρησιμοποίηση της, ως εργαλείου για τη συρρίκνωση και κατάργηση ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων (π.χ., εισαγωγή της «τεχνητής νοημοσύνης» στις δικαστικές αποφάσεις, επέκταση της κατάργησης της ζωντανής ακροαματικής διαδικασίας, «τηλεδίκες» κλπ.).

Το συμφέρον της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, είναι ο αγώνας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό, για την απόκρουση αυτών των σαρωτικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και μέτρων. Για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους, με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, με κριτήριο το δικό τους όφελος και όχι τα επιχειρηματικά κέρδη.

Από την Τ.Ε. Ζακύνθου

The post ΚΚΕ: Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου | Για το νέο «δικαστικό χάρτη» και άλλες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη appeared first on ZANTETIMES.GR.