Ελλάδα: Η εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εξειδίκευσαν τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί την υφιστάμενη οικονομική ευελιξία με σύνεση αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε και μίλησε για παρεβάσεις που θα ελαφρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Έκανε λόγο για 5 γραμμές άμυνας και στήριξης απέναντι στην κρίση έκανε λόγο. 

Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης περιλαμβάνει τέσσερα μέτρα :

Επιστροφή στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό (iban) κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο ρεύμα, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Το όριο της αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Σταικούρας αυτό το μέτρο αφορά το 95% των νοικοκυριών. 

Το ποσό θα καταβληθεί (μέσω ειδικής πλατφόρμας) στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την α’ κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Οπότε, το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Επιπλέον, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.

Επίσης, συνεχίζεται **η επιδότηση στην πηγή στην τιμή πώλησης του diesel,**με 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των επιχειρήσεων Παραγωγής Ρεύματος θα φορολογηθούν με 90%. Τα έσοδα αυτά θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

–  Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που καθυστερούν, η ελληνική κυβέρνηση, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Τίθεται έτσι ένα έμμεσο πλαφόν και σταθεροποιούνται οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. 

– Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή». Το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ» για Επιχειρήσεις.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 3,2 δις για το υπόλοιπο του 2022 και ένα 1,1 βαρύνει τον κρατικό προϋπολοισμό, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και επεσήμανε ωστόσο: «Η ευθύνη δεν μας επιτρέπει να διαταράξουμε τις δημοσιονομικές ισορροπίες». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης πρόκειται να απορροφηθεί  το 70%- 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένει ότι από τις παρεμβάσεις αυτές θα επέλθει μείωση στον πληθωρισμό κατ’ ελάχιστο μισή μονάδα και έως μια μονάδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η κρίση για την στήριξη των πολιτών αλλά σημείωσε ότι μακροπρόθεσμα η λύση σε τέτοιες κρίσεις είναι η στροφή σε «καθαρές» μορφές ενέργειας. Προσέθεσε ακόμα ότι ένας ακόμα στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος.