Κυπριακό, Ουκρανία και μεταναστευτικό συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου και Ξαβιέ Μπετέλ

Το Κυπριακό, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η μεταναστευτική κρίση, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, στη βάση κοινών αρχών και αξιών και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η σταθερότητα των σχέσεων μεταξύ φίλων χωρών καθίσταται ακόμα πιο σημαντική σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, όπως η σημερινή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο, όπως υπογραμμίστηκε, θα πρέπει να τύχει διαχείρισης στη βάση της αλληλεγγύης. Περαιτέρω, τονίστηκε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους.

Αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Κύπρος, η οποία εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία, παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στέκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου oυκρανικού λαού. Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να αντιμετωπίσουν συλλογικά και με ενότητα τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχών που η χώρα του τηρεί όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μπετέλ ανέφερε ότι αυτές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται ως μέσο συνεχούς άσκησης πίεσης, επισημαίνοντας παράλληλα, τη θέση του Λουξεμβούργου, την οποία ο ίδιος εκφράζει με κάθε ευκαιρία στο επίπεδο της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση της Κύπρου, η Ένωση οφείλει να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία.

Ανταλλαγή απόψεων έγινε και αναφορικά με θέματα ευρύτερου κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις ολοκληρωθείσες εργασίες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και στη συμβολή των εθνικών κοινοβουλίων στο πλαίσιο αυτό.