Εμπόλεμες συγκρούσεις, οικονομικές κρίσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα έφεραν 40 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους αντιμέτωπους με επισιτιστική κρίση το 2021.
Τη χρονιά που πέρασε συνολικά 193 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα και σύμφωνα με το Δίκτυο κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων πρέπει να ληφθεί άμεσα δράση σε μαζική κλίμακα γιατί η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Ο οργανισμός που έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ επισημαίνει ότι η επισιτιστική κρίση έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 6 χρόνια.
«Είναι ένας αριθμός ρεκόρ, είναι μια αύξηση 40 εκατομμυρίων ανθρώπων περισσότερων από τον περασμένο χρόνο. Αν το δει κανείς μακροπρόθεσμα είναι διπλάσιος από τον αριθμό που είχαμε πριν από 6 χρόνια. Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι οι τάσεις που αντιμετωπίζουμε σε ότι αφορά την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» δήλωσε ο αναλυτής, Λούκα Ρούσο.
Σοβαρές επιπτώσεις και ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν προκαλέσει και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλές αφρικανικές χώρες. Περίπου 570.000 άνθρωποι στην Αιθιοπία, στο Νότιο Σουδάν, στη Νότια Μαδαγασκάρη και στην Υεμένη κινδύνευσαν το 2021 με λιμό.
«Δεν υπήρχε γεωργία λόγω γης ξηρασίας που κατέστρεψε τα ζώα μας, ανάμεσά τους κατσίκες, καμήλες, αγελάδες και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση. Δεν υπάρχει νερό στα ποτάμια και ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τρομερές ελλείψεις σε νερό».
Οι εμπόλεμες συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Συρία και τη Νιγηρία συγκαταλέγονται στους λόγους που ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Την κατάσταση ήρθαν να επιδεινώσουν η πανδημία του κορονοϊού και η οικονομική κρίση που προκάλεσε.
«Ο τομέας της γεωργίας είναι ένας τομέας ο οποίος έχει υποβιβαστεί σε ότι αφορά τις επενδύσεις στο παρελθόν. Μόνο το 8% της ανθρωπιστικής βοήθειας πηγαίνει στον τομέα της γεωργίας και είναι σαφές ότι πρέπει πραγματικά να αλλάξει αυτή η τάση» δήλωσε ο Λούκα Ρούσο.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων κάνει μια πρόβλεψη για το μέλλον επισημαίνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ειδικά στις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση, με δεδομένο ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων.