Γκι Φερχόφστατ: «Βασική πρόταση της Διάσκεψης είναι η κατάργηση του βέτο στην Ε.Ε.»

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Τους τελευταίους 12 μήνες, χιλιάδες πολίτες από όλη την ήπειρο συζήτησαν τις ιδέες τους, τις ανησυχίες τους για την Ευρώπη και έκαναν επίσης προτάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα αυτό το μοναδικό πείραμα άμεσης δημοκρατίας που ονομάζεται Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έφτασε στο τέλος του. Θα συζητήσω τις λεπτομέρειες με τον ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος έχει επιβλέψει όλη τη διαδικασία από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γκι Φερχόφστατ, καλώς ορίσατε στο Euronews. Καταρχάς, βρισκόμαστε στην τελευταία σύνοδο της ολομέλειας αυτής της διάσκεψης.  Πώς βλέπετε τη διαδικασία; Ήταν επιτυχημένη, έτσι κι έτσι ή ήταν αποτυχημένη;

Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:

Όταν την ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο, δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πίστευαν στη χρησιμότητα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Στο μεταξύ, πέρα από τον κορονοϊό, έχουμε μια τεράστια κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και όλοι έχουμε δει ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί, για να επιβιώσει στον κόσμο του αύριο. Θα είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών μας και να δρούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά από ό,τι κάναμε στο παρελθόν.

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Ποιες είναι οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις;

Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:

Για παράδειγμα, μία από τις βασικές προτάσεις είναι να μην υπάρχει πλέον το δικαίωμα βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή να μην υπάρχει ανάγκη ομοφωνίας στην ψηφοφορία και τη λήψη αποφάσεων. Λόγω της ομοφωνίας, ενεργούμε πάντα ελάχιστα και πολύ αργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συνέβη με την οικονομική κρίση. Αυτό συνέβη με τη μεταναστευτική κρίση. Αυτό συνέβη ακόμη και με τον κορονοϊό. Και αυτό εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα σήμερα, στην περίοδο του πολέμου. Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνουμε είναι να το καταργήσουμε και να έχουμε ένα σύστημα απλής πλειοψηφίας ή ένα σύστημα ειδικής πλειοψηφίας για κάθε θέμα εντός της Ένωσης, έτσι ώστε να μπορούμε να δρούμε πιο γρήγορα από ό,τι κάναμε στο παρελθόν.

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Για αυτό απαιτείται αλλαγή της συνθήκης. Υπάρχουν πιθανότητες να το πετύχετε;

**Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:
**

Αυτό που ξέρω είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλάβει τις ευθύνες του. Θα ζητήσουμε λοιπόν αλλαγή της συνθήκης.

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Τι γίνεται με τα κοινωνικά ζητήματα; Τις θέσεις εργασίας, την στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη; Τι λένε οι πολίτες;

Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:

Θέλουν να έχει και η Ευρώπη αρμοδιότητες σε αυτό, ώστε να υπάρχει μια κοινωνική βάση, ένα κοινωνικό ελάχιστο που θα δημιουργείται και θα εγγυάται η Ευρώπη σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη μετανάστευση οι πολίτες διατύπωσαν και εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Διάσκεψης, μια ολόκληρη στρατηγική για την επίλυση των μεταναστευτικών ζητημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τη νόμιμη μετανάστευση, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τις λύσεις για τους πρόσφυγες και τους πρόσφυγες πολέμου.

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Ποια είναι η αγαπημένη σας πρόταση;

Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:

Η αγαπημένη μου είναι σίγουρα οι κοινές ένοπλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι θα έχουμε μια κοινή αμυντική πολιτική, γιατί βλέπετε στον πόλεμο με την Ουκρανία ότι μας λείπει. Πρέπει να ξέρουμε ότι δαπανούμε περίπου 240 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα στην Ευρώπη. Δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερα από τους Ρώσους. Αλλά αν κοιτάξετε την κατάσταση σήμερα, δεν είμαστε αρκετά ικανοί να κάνουμε κάτι γι’ αυτό σίγουρα, όχι χωρίς τη βοήθεια των Αμερικανών φίλων μας. Επομένως, για μένα, η μεγαλύτερη σπατάλη χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι 27 στρατοί, οι αλληλεπικαλύψεις και ότι δεν έχουμε αρκετή αποτελεσματικότητα.

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Την τελευταία δεκαετία, το ζήτημα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ήταν ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, όταν μιλήσατε για αυτό με ηγέτες ή ανθρώπους από την Πολωνία, την Ουγγαρία και από την υπόλοιπη Ευρώπη, υπήρξε συναντίληψη για αυτό το θέμα;

Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:

Λοιπόν, το κράτος δικαίου δεν είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες χώρες, οι κυβερνώντες, αυτοί που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν επειδή έχουν πλειοψηφία. Και αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι στη διάσκεψη, με βάση τις προτάσεις των πολιτών, αποφασίσαμε να αλλάξουμε ακόμη και τη συνθήκη για να λειτουργήσει αυτό. Γιατί δεν μπορούμε να αποφύγουμε να έχουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια λίγα μέλη που πιστεύουν ότι τα χρήματα είναι σημαντικά αλλά όχι οι αξίες.

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες. Πώς αλλάζει αυτό την αντίληψη των πολιτών για την Ευρώπη; Και πώς το αντιμετώπισε η Διάσκεψη;

Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:

Λοιπόν, τα περισσότερα πάνελ των πολιτών πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου. Αυτό όμως που είδαμε είναι ότι τα συμπεράσματα της διάσκεψης ταιριάζουν πολύ καλά στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μιλάμε για το τέλος της ομοφωνίας στις εξωτερικές υποθέσεις, στην άμυνα. Μιλάμε για τη δημιουργία μιας ενεργειακής ένωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Aυτή δεν την έχουμε σήμερα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κοινή αγορά ενέργειας και το ενεργειακό μείγμα εξακολουθεί να αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο.

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει η Ευρώπη σύμφωνα με τους πολίτες; Να έχουμε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;

Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:

Οι πολίτες δεν το συζητούν με τον τρόπο που το περιγράφετε. Είστε δημοσιογράφος. Κατηγοριοποιείτε τα πάντα. Είμαι πολιτικός. Κάνω το ίδιο πράγμα. Είστε δεξιός. Είστε αριστερός. Θέλετε περισσότερη Ευρώπη ή λιγότερη Ευρώπη. Είστε ευρωσκεπτικιστής ή φιλοευρωπαϊστής. Οι πολίτες έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Όλοι οι πολίτες έχουν πάνω κάτω την ίδια άποψη. Τους αρέσει η Ευρώπη. Θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι η λύση για πολλά προβλήματα μας. Αλλά δεν τους αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα. Δεν πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα ενσαρκώνει τη δική τους επιθυμία για την Ευρώπη. Και αυτή είναι η κοινή αντίληψη όλων των πολιτών και για εκείνους που αυτοαποκαλούνται ευρωσκεπτικιστές και για εκείνους που αυτοαποκαλούνται φιλοευρωπαϊστές. Και αυτό είναι το μεγάλο μάθημα. Οι άνθρωποι όπως η Ευρώπη, έχουν ευρωπαϊκό όνειρο. Πιστεύουν πραγματικά ότι το μέλλον αυτής της ηπείρου βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ασκούν πολλή κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ή για τον τρόπο που δεν λειτουργεί σήμερα.

Σάντορ Ζίρος, Euronews:

Οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη ήδη επικρίνουν αυτή τη διάσκεψη ότι είναι ένα όργανο για την ευρωπαϊκή ομοσπονδιοποίηση. Πώς βλέπετε αυτή την κριτική; Ακούστηκαν αυτές οι φωνές κατά τη διάρκεια της διάσκεψης;

Γκι Φερχόφστατ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:

Σίγουρα στους πολίτες που ήταν παρόντες, υπήρχαν αυτοί που ήταν πιο επικριτικοί για την Ευρώπη και οι πιο ευρωσκεπτικιστές. Ήταν όλοι εκεί. Έπρεπε όμως στο τέλος να έχουν ένα κοινό όραμα, κοινές προτάσεις. Αυτό που είδα εκεί είναι ότι στην αρχή, στα ακροδεξιά κόμματα άρεσε η διάσκεψη. Και όταν είδαν τις προτάσεις των ίδιων των πολιτών, άρχισαν να λένε, α, δεν είναι αυτό που θέλουμε. Δεν μας αρέσει πια. Οπότε δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο απέναντι στους πολίτες. Οι πολίτες μίλησαν και πρέπει να τους λάβουμε σοβαρά υπόψη και να εφαρμόσουμε τις προτάσεις τους.