Κάμερα, μοντάζ: Γιάννης Δόλας
Με διασκελισμούς προς την κανονικότητα κινείται από την 1η Μαΐου η Ελλάδα, αναστέλλοντας μέχρι τουλάχιστον την 31η Αυγούστου τη συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών περιορισμών.
Πατώντας στην πτωτική πορεία των αριθμών σε θανάτους και διασωληνώσεις, αλλά και στο ότι αφ’ ενός είναι μεγάλο το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί πλήρως και όσων έχουν νοσήσει και αφ’ ετέρου ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσούν το περνούν ελαφρά, η Ελλάδα χαλαρώνει τα μέτρα, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να τα αυστηροποιήσει εκ νέου.
Έτσι από την 1η Μαΐου χώροι εστίασης και εμπορικά καταστήματα δεν θα ζητούν επίδειξη πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμού, ενώ η χωρητικότητα επανέρχεται στο 100%.
«Θεωρώ πως είναι πολύ ωραίο, διότι τότε απολαμβάνει όλη η οικογένεια και οι φίλοι», λέει στο euronews η Σαντίνα, τουρίστρια από τον Καναδά. «Κάποιοι έχουν πιστοποιητικά (εμβολιασμού), αλλά κάποιοι άλλοι, όπως έφηβοι για παράδειγμα, δεν έχουν ή νόσησαν και το πιστοποιητικό τους έληξε. Είναι ωραία να είναι κι αυτοί μαζί μας. Αλλιώς σπάει η κοινωνική αλυσίδα».
Η Νουνέ, επίσης τουρίστρια από τον Καναδά είναι ενθουσιασμένη: «Απόλυτη ελευθερία! Αισθάνομαι ελεύθερη σαν τον άνεμο! Είναι πραγματικά ένα όνειρο να είμαστε ελεύθεροι να πηγαίνουμε παντού χωρίς μάσκες, χωρίς πιστοπιοητικά. Άρα είναι πραγματικά κάτι απίστευτο».
Με εξαίρεση τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα rapid test την εβδομάδα από δύο που ίσχυε μέχρι την 30ή Απριλίου.
Αντίστοιχα και στα σχολεία, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα rapid την εβδομάδα, παρ’ όλα αυτά υποχρεούνται να φορούν μάσκα τόσο μέσα στις αίθουσες όσο και στο προαύλιο, όπως και οι μαθητές που όμως πλέον δεν θα ελέγχονται, παρά μόνο αν νοσήσει κάποιος συμμαθητής τους.
Βήμα προς την κανονικότητα αποτελεί επίσης η επαναφορά των διά ζώσης επισκεπτηρίων στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ακόμη όμως κι αν η χαλάρωση των μέτρων δείχνει προς την κατεύθυνση της αποδρομής της πανδημίας, οι επαγγελματίες της εστίασης λένε ότι με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα, η αναστολή των πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν αρκεί για να αναζωπυρώσει τον κλάδο.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Μακρή, υπεύθυνο καφετέριας στο Θησείο, «το καλό με την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι ότι λήγει ένας άτυπος ρατσισμός γι’ αυτούς που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν που συνέπεια έχει να έρθει περισσότερος κόσμος στο μαγαζί».
«Το θέμα όμως δεν είναι ότι θα ξεκινήσει η κίνηση με τον εμβολιασμό. Το θέμα είναι όλα τα κόστη έχουν ανεβεί “στον Θεό” και είναι δύσκολο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με τρόπο βιώσιμο και αυτό με τα πιστοποιητικά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», συμπληρώνει ο κ. Μακρής.
Στόχος αυτής της χαλάρωσης είναι να διευκολυνθεί η τουριστική κίνηση. Έτσι, από 1ης Μαΐου δεν απαιτείται κανένα πιστοποιητικό σχετικό με τον κορονοϊό, προκειμένου ένας ταξιδιώτης να έρθει στην Ελλάδα. Η μόνη υποχρέωση είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, μέτρο που – με συγκεκριμένες εξαιρέσεις – αναμένεται να ανασταλεί από την πρώτη ημέρα του Ιουνίου.