Είκοσι εγκλωβισμένα άτομα απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη το Σάββατο.
Η εκκένωση έγινε κατά τη διάρκεια εκεχειρίας που τηρήθηκε τόσο από τις ουκρανικές όσο και από τις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 25 άτομα έφυγαν, χωρίς αναφορά για το πού πήγαιναν.
«Από τις 6 το πρωί, περιμέναμε την άφιξη των ατόμων αυτώ που έφτασαν μετά τις 6 το απόγευμα. Από τις 7 και μετά μεταφέραμε 20 πολίτες που διασώθηκαν από τα ερείπια στη συμφωνημένη τοποθεσία. Πρόκειται για γυναίκες και παιδιά. Ελπίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε προς τη συμφωνημένη κατεύθυνση, δηλαδή προς την πόλη Zaporizhzhia, προς την περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία», δήλωσε υποδιοικητής του Τάγματος Αζόφ, Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ.
«Βγάζουμε αμάχους από τα ερείπια χρησιμοποιώντας σχοινιά – Είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, περιγράφοντας το σκηνικό καταστροφής στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση ούτε από το Κρεμλίνο ούτε από τον ΟΗΕ. Εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα.
Συγγενείς ατόμων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη διαδήλωσαν στο Κίεβο το Σάββατο καθώς οι συνθήκες για τους όσους εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοστάσιο είναι εξαιρετικά τραγικές.
Στα μέτωπα του πολέμου
Η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο κατά την επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και εννέα εβδομάδες, ισοπεδώνοντας πόλεις, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και υποχρεώνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.
Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την Χερσώνα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης.
Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από το τάγμα Azov δείχνουν ένα κτίριο κατοικιών να δέχεται επίθεση. Η μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας λέει ότι η τύχη 16 ανθρώπων που κρύβονταν στο υπόγειο είναι άγνωστη. Το πότε ελήφθησαν αυτές οι εικόνες δεν είναι σαφές.
Επίθεση στην Οδησσό
Ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων του αεροδρομίου της Οδησσού, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος τόνισε πως δεν υπήρξαν θύματα.
Το αεροδρόμιο δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε πως θα το ξαναχτίσει, τονίζοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι «η Οδησσός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντί της».
Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση για την επίθεση αυτή από τη Μόσχα, της οποίας οι δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σποραδικές επιθέσεις κατά της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν πρόσφατα σε μία από αυτές, σύμφωνα με το Κίεβο.
Στόχος του ρωσικού στρατού στον ουκρανικό νότο είναι να δημιουργήσει μια «χερσαία γέφυρα» με την Κριμαία, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές του στα ανατολικά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.
Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες επί εβδομάδες, το χάσμα μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς φαίνεται πως παραμένει αγεφύρωτο.
Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε θηριωδίες σε περιοχές κοντά στο Κίεβο στις αρχές Απριλίου, ωστόσο η Μόσχα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς. Η τελευταία φορά που αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν κατά πρόσωπο ήταν στις 29 Μαρτίου, έκτοτε έχουν γίνει διαβουλεύσεις μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων.