Σύνοδος για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πολίτες

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διαβουλεύσεων και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών ολοκληρώθηκε η Σύνοδος για το Μέλλον της Ευρώπης.

Πολίτες από τα 27 κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς συγκεντρώθηκαν στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο και υιοθέτησαν τις τελικές τους προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.

«Συμμετείχα σε μία ομάδα εργασίας για ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας. Ήθελα να δώσω την οπτική των νέων σε κρίσιμα θέματα όπως είναι η πρώτη κατοικία αλλά και η πρώτη δουλειά κάθε φοιτητή» λέει ο Κάσπερ Πάρολ, σύνεδρος από την Πολωνία.

Οι πολίτες τόνισαν πως η Συνοδος για το Μέλλον της Ευρώπης ανοίγει νέες δυνατότητες συμμετοχικής δημοκρατίας στη Γηραία Ήπειρο.

«Καταθέσαμε σημαντικές προτάσεις για την εκπαίδευση, για την αναγνώριση πτυχίων και για ένα κοινωνικά βιώσιμο επίπεδο εκπαίδευσης. Νομίζω ότι μπορεί να έχει τεράστια επιρροή και μετά από αυτή τη Σύνοδο η δημοκρατία στην Ευρώπη θα αλλάξει. Δεν θα έχουμε μόνο αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά θα εμπλέκονται και οι πολίτες» λέει ο Άιφ Ο’ Λίρι, σύνεδρος από την Ιρλανδία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γκι Φερχόφσταντ. Ο Βέλγος Ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.

«Μία από τις κύριες προτάσεις ήταν να τερματιστεί το δικαίωμα βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να σταματήσουν οι ομόφωνες αποφάσεις και οι διαδικασίες, καθώς εξαιτίας της ομοφωνίας η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λίγα πράγματα και πολύ καθυστερημένα» είπε ο Γκι Φερχόφσταντ, Βέλγος Ευρωβουλευτής.

Πολλές προτάσεις πάντως απαιτούν αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, κάτι στο οποίο διαφωνούν αρκετά κράτη-μέλη. Η Κομισιόν είπε ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

«Οι θεσμοί είναι πολύ σοβαροί και οι πολίτες θα μας ζητήσουν εξηγήσεις εάν δεν κάνουμε τίποτα. Οπότε σίγουρα θα εξετάσουμε τις προτάσεις. Και θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμόσουμε τις προτάσεις των πολιτών, τις ελπίδες τους και τις ανησυχίες τους» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ντουμπράβκα Σουίτσα.