Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι τα ρωσικά στρατεύματα εστιάζουν τις προσπάθειές τους στη διατήρηση των θέσεών τους στο Χάρκοβο, βομβαρδίζοντας σφοδρά της περιφέρειες του Ντονέτσκ και της Ταυρίδας, ώστε να αποτρέψουν την ανασύνταξη των ουκρανικών στρατευμάτων. Ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου, πάντως, ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το χωριό Ρούσκα Λοζάβα προς την πόλη του Χαρκόβου, καθώς ο ουκρανικός στρατός το ανακατέλαβε έπειτα από έναν μήνα ρωσικής κατοχής.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι σχεδόν το μισό χωριό απομακρύνθηκε με λεωφορεία, με αυτοκίνητα που είχαν εμφανή τα σημάδια του πολέμου ή ακόμη και με τα πόδια, έπειτα από σφοδρές μάχες για την απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων. Βίντεο που ανήρτησε το τάγμα του Αζόφ δείχνει στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία στο κοινοτικό κτίριο στο κέντρο του χωριού, αν και οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα.
Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι επιβάλλουν περιορισμούς στις κινήσεις των ντόπιων στις κατεχόμενες περιοχές και κατάσχουν τις σοδειές τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Στούπουν.
«Κόλαση επί Γης» το Αζοφστάλ
Ο Στούπουν προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αποκλεισμό των ουκρανικών στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε την Παρασκευή ότι εκείνοι που έχουν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις έχουν σχεδόν ξεμείνει από φαγητό, νερό και φαρμακευτικό υλικό. Ο Βατίμ Μποϊτσένκο περιέγραψε την κατάσταση στο Αζοφστάλ ως «κόλαση επί Γης».
Το σοβιετικής κατασκευής εργοστάσιο διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο καταφυγίων, το οποίο μπορεί να αντέξει επιθέσεις από αέρος και αποτελεί τελευταία καταφυγή για τους Ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι βρίσκονται μαζί τους αμάχους. Όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αφότου οι Ρώσοι εκτόξευσαν βόμβες που μπορούν να διαπεράσουν τη θωράκιση αυτών των καταφυγίων. «Όταν οι ντόπιοι φεύγουν από τη Μαριούπολη, λένε ότι η πόλη είναι κόλαση επί Γης. Όταν μιλάμε για το φρούριο, δηλαδή το Αζοφστάλ, οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες, διότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου φαγητό, σχεδόν καθόλου νερό και σχεδόν καθόλου φάρμακα», δήλωσε ο Μποϊτσένκο που ελπίζει για μια κατάπαυση του πυρός, ώστε εκείνοι που έχουν οχυρωθεί να μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια.
Νωρίτερα, η Ρωσία πρότεινε μια ανακωχή, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους Ουκρανούς που κατηγορούν τη Μόσχα ότι αθέτησε προηγούμενες συμφωνίες. Ελπίζουμε «να υπάρξει έστω και λίγη ανθρωπιά» από τον εχθρό, είπε ο Μποϊτσένκο.
Ζελένσκι: Θα πολεμήσουμε μέχρι να απελευθερώσουμε τη χώρα και τον λαό μας
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε παράσημα σε Ουκρανούς στρατιώτες στο Κίεβο, αλλά και σε συγγενείς στρατιωτών που χάθηκαν στη μάχη. «Η Ρωσία ήλπιζε ότι δεν θα αντέχαμε ούτε πέντε ημέρες, αλλά χάρη στους ήρωες που είναι σήμερα παρόντες εδώ, χάρη στους ήρωες ανάμεσά μας και χάρη στην ενότητα και την επιθυμία μας να ζήσουμε ελεύθερα, συνεχίζουμε τον αγώνα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ουκρανία θα πολεμήσει τους κατακτητές «μέχρι να απελευθερώσουμε τη χώρα και τον λαό μας», προσέθεσε.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει έναν τραυματισμένο άνδρα, ο οποίος – κατά το ρωσικό υπουργείο – «κατέβασε τα όπλα του και παραδόθηκε στους Ρώσους στρατιώτες στην περιφέρεια του Μικολάιφ».
Ο άνδρας, ο οποίος συστήθηκε ως «Άντριου Χιλ» φαίνεται να φοράει έναν επίδεσμο στο κεφάλι και το αριστερό του χέρι είναι επίσης τραυματισμένο. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ήταν μέλος ομάδας μισθοφόρων «που ηττήθηκε και αυτός τραυματίστηκε».
«Δεν έχω βαθμό. Δεν γνωρίζω τo σύνταγμά μου. Γνωρίζω μόνο ότι η λεγεώνα των ξένων είπε ότι μπορώ να βοηθήσω», είπε ο άνδρας που είπε στις ρωσικές δυνάμεις ότι κατάγεται από το Πλίμουθ της νότιας Αγγλίας. Ερωτηθείς πώς πέρασε τα σύνορα της Ουκρανίας, ο άνδρας απάντησε «δεν γνωρίζω πώς λέγεται η περιοχή. Σεζούφ;» – πρόκειται για περιοχή στην Πολωνία.
Στο βίντεο ο Χιλ ερωτάται τι θα ήθελε να πει σε άλλους συμπατριώτες του που θα αποφασίσουν να πάνε στην Ουκρανία. Η απάντησή του ήταν: «Πρέπει να το σκεφτούν πολύ. Δεν μας αφορά όλο αυτό».