Εκατοντάδες οικογένειες Ουκρανών πρόσφυγων φτάνουν στην Μαδρίτη. [1]Πολλές φιλοξένουνται από οικογένειες Ισπανών που θέλουν να βοηθήσουν. Όμως τώρα, οι Ουκρανοί καλούνται να ξεπεράσουν το σημαντικό εμπόδιο της ξένης γλώσσας.
«Πήγα στη Βουδαπέστη για να φέρω μια οικογένεια Ουκρανών που είχαν ανάγκη από καταφύγιο.[2] Όλοι μαζί πετάξαμε για Μαδρίτη. Είναι δύσκολο. Μιλάω λίγα αγγλικά, το ίδιοι και εκεινοι.[3] Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι μια εφαρμογή που μεταφράζει από τα ισπανικά στα Ουκρανικά» δήλωσε στο euronews ο εθελοντής Αντόνιο Λόπεθ.
Πέρα από την δική τους γλώσσα, οι περισσότεροι Ουκρανοί μιλούν Ρώσικα[4]. Όμως με την Ισπανία είχαν ελάχιστες σχέσεις.
«Πολλοί Ουκρανοί βασίζονται σε εφαρμογές που κάνουν μετάφραση για να επικοινωνούν με τους ντόπιους στις χώρες υποδοχής τους. **Όμως, αυξάνεται και το ενδιαφέρον για την ουκρανική γλώσσα. Σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ανθρώπων που σπουδάζουν Ουκρανικά μέσω εφαρμογών έχει αυξηθεί κατά 500%**» μεταδίδει από την Μαδρίτη ο ανταποκριτής του euronews Χάιμε Βελάσκεθ.
Τα γλωσσικά εμπόδια μπορούν να απομονώσουν τους πρόσφυγες και να τους οδηγήσουν σε απελπισία. [5]Το ινστιτούτο επικοινωνίας «Volcan» έφτιαξε ενα δωρεάν οδηγό με εικονίδια που διευκολύνουν την αλληλοκατανόηση.
«Πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα στην επικοινωνία. Είδικα σε συνθήκες πολέμου, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό. Όμως ισχύει και το αντίστροφο. Είναι σημαντικό για εμάς τους ντόπιους, να μπορούμε να καταλάβουμε τι λένε»[6] υποστηρίζει ο Μάριο Τασκόν, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας «Volcan».
Το νέο αυτό εργαλείο χρησιμοποιείται από πολλά ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ανάμεσα τους κέντρα υποδοχής προσφύγων, ιατρεία και νοσοκομεία.
«Αυτός ο οδηγός μοιάζει με ένα σωσίβιο. Νομίζω πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα και ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες. Μόλις φτάνεις, όλα είναι ξένα και περίεργα.[7] Όλα μοιάζουν βουνό, δεν ξέρεις τίποτα. Σκέφτομαι μια γυναίκα που φτάνει με δύο παιδιά… Δεν ξέρει καν πού είναι. Όμως μπορεί να δείξει τον οδηγό και να ζητήσει βοήθεια» υποστηρίζει ο Μάριο Τασκόν, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας «Volcan».
Αρκετοί Ουκρανοί έχουν ξεκινήσει μαθήματα ισπανικών, ενώ στόχος είναι η ένταξη των παιδιών στα σχολεία.[8] Οι μικροί μαθητές χρησιμοποιούν εφαμογές και με την βοήθεια των φίλων τους μαθαίνουν την γλώσσα.
References
- ^ Ουκρανών πρόσφυγων φτάνουν στην Μαδρίτη. (gr.euronews.com)
- ^ οικογένεια Ουκρανών που είχαν ανάγκη από καταφύγιο. (gr.euronews.com)
- ^ Μιλάω λίγα αγγλικά, το ίδιοι και εκεινοι. (gr.euronews.com)
- ^ οι περισσότεροι Ουκρανοί μιλούν Ρώσικα (gr.euronews.com)
- ^ τους πρόσφυγες και να τους οδηγήσουν σε απελπισία. (gr.euronews.com)
- ^ «Πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα στην επικοινωνία. (gr.euronews.com)
- ^ Μόλις φτάνεις, όλα είναι ξένα και περίεργα. (gr.euronews.com)
- ^ στόχος είναι η ένταξη των παιδιών στα σχολεία. (gr.euronews.com)