Στο Αμερικανικό κογκρέσο θα μιλήσει ο Κ. Μητσοτάκης την Τρίτη 17 Μαΐου

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαΐου στις 11:00.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο στις 17 Μαΐου , μια μέρα μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η πρόσκληση δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς.

«Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες. Επίσης το γεγονός ότι η επίσκεψη αλλά και η ομιλία πραγματοποιείται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την σημασία τους και στέλνει πολλαπλά μηνύματα», υπογραμμίζουν.

Αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του Τζ. Πάιατ παρέθεσε ο Ν. Δένδιας

Αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του αποχωρούντα πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ, παρέθεσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Κατά την προσφώνησή του ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη στρατηγική διμερή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, στις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, στην προσφώνηση του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες εντός των οποίων ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε να εργασθεί, όπως η πανδημία και πιο πρόσφατα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι ο κ. Πάιατ είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη χώρα αυτή.

Παρατήρησε ότι, δυστυχώς, η αποχώρηση του Αμερικανού ορέσβη, συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι μόνο χθες έγιναν πάνω από 40 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία για το ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, επιστέγασμα της οποίας είναι και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις δύο τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), τις συχνές επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους του, αρχικά με τον Μάικ Πομπέο και στην συνέχεια με τον Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), επισημαίνοντας ότι η προσεχής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αμερικανός πρέσβης για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο οποίος, ξεφεύγοντας από το αυστηρό διπλωματικό πρωτόκολλο, επισκέφθηκε πολλά μέρη της.

Παρόντες στο γεύμα ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καθώς και πρέσβεις άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ολλανδίας.