Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.
“Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη”, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι που βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι στο Twitter.
Εκατοντάδες μαχητές και Ουκρανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με το Κίεβο, στην τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το τελευταίο σημείο που βρίσκεται στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη αυτή, ο δήμαρχος της οποίας εκτίμησε ότι τουλάχιστον 20.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των μαχών.
Καμία προσπάθεια να εκκενωθεί το Αζοφστάλ δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής.
Συνολικά, περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στη Μαριούπολη, o πληθυσμός της οποίας ήταν περίπου μισό εκατομμύριο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.
“Ο εχθρός βομβαρδίζει μαζικά και μπλοκάρει τις μονάδες μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ”, ανέφερε στην καθημερινή αναφορά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Μαριούπολης, ο Σεργκέι Βολίνσκι, έκανε νέα έκκληση για βοήθεια χθες, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας πως έχει μαζί του 600 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες αμάχους.
Ο ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδεχθεί “κατ΄αρχήν” την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση αμάχων που έχουν αποκλειστεί στο Αζοφστάλ.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Μόσχα ο Πούτιν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που έφθασε σήμερα στο Κίεβο.
Η Ρωσία δεν επιτρέπει στους τραυματίες Ουκρανούς μαχητές να απομακρυνθούν από το Αζοφστάλ, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.
Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, είπε επίσης πως η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή. Είπε, όμως, ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ από 1,67 εκατ. πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην εισβολή.
Καταστράφηκε το νοσοκομείο στο Αζοφστάλ
Στην Μαριούπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του συγκροτήματος χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κατά την διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας που βρίσκεται εντός της περιμέτρου του συγκροτήματος, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος ‘Αζόφ’ που αναρτήθηκε στο Telegram.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί στην περιοχή, με βόμβες πολλών τόνων που είναι σε θέση να διαπεράσουν κάθε είδους εγκαταστάσεις προστασίας από μπετόν, ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν πυρά από πολεμικά πλοία. Από την επίθεση ένα τμήμα των εγκαταστάσεων κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ιατρικής βοήθειας στου μαχητές ακόμη και στις συνθήκες στις οποίες ήσαν πριν τον βομβαρδισμό.
Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι μεταξύ των στρατιωτικών υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.
Μετά τον βομβαρδισμό οι μαχητές του τάγματος, ανάρτησαν βίντεο, το οποίο δείχνει πως προσπαθούν να ανασύρουν μέσα από τα χαλάσματα τους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν οι οποίοι νοσηλεύονταν με βαριά τραύματα και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.
Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία “απειλεί την ασφάλεια” της Ευρώπης
Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης, εκτίμησε το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.
«Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Βρετανίδα υπουργός ζήτησε χθες Τετάρτη να αυξηθούν οι παραδόσεις βαρέων όπλων και αεροπλάνων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
«Βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, αεροπλάνα – ψάξτε καλά στα αποθέματά σας, επιταχύνετε την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», επεσήμανε η Τρας.
Ωστόσο η Βρετανίδα υπουργός διευκρίνισε ότι «αν και δεν υπάρχουν σχέδια η Βρετανία να στείλει όπλα όπως αεροπλάνα, σίγουρα επιθυμούμε να εργαστούμε με άλλες χώρες για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειάζεται».
«Αν ο Πούτιν πετύχει, αυτό θα προκαλέσει ανείπωτη επιπλέον δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και θα έχει φρικτές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς», επεσήμανε η Τρας.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η Τρας εκτίμησε ότι «πρέπει να πάμε πιο μακριά».
«Ο Πούτιν δεν θα πρέπει να βρει πουθενά να χρηματοδοτήσει τον φρικτό του πόλεμο. Αυτό σημαίνει να σταματήσουν μια και καλή όλες οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου», υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει πως η χώρα του έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της πραγματοποιώντας επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες.
“Η Ρωσία έχει επιτεθεί και δολοφονεί αμάχους. Η Ουκρανία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της με κάθε τρόπο, περιλαμβανομένων των πληγμάτων σε αποθήκες και βάσεις των δολοφόνων. Ο κόσμος αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα”, έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.
Προσεχώς ρούβλι στην κατεχόμενη Χερσώνα
Η ρωσική αρχή που ελέγχει την παραλιακή πόλη της Χερσώνας, στην νότια Ουκρανία, έχει την πρόθεση να εισαγάγει το ρούβλι για να αντικαταστήσει το ουκρανικό νόμισμα, την γρίβνα, από την 1η Μαΐου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ρωσικής τοπικής διοίκησης.
“Από την 1η Μαΐου θα περάσουμε στη ζώνη του ρουβλίου”, δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής του προέδρου της ρωσικής τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία εγκαθιδρύθηκε από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή αυτή στην αρχή της εισβολής τους στην Ουκρανία.
Η μετάβαση στο ρωσικό ρούβλι θα απαιτήσει έως και τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους θα κυκλοφορεί μαζί με το επίσημο ουκρανικό νόμισμα, την γρίβνα, πρόσθεσε το RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Στρεμούσοφ.
“Μετά θα περάσουμε ολοκληρωτικά σε διακανονισμούς σε ρούβλια”, σημείωσε o ίδιος.
Προς το παρόν κανένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δεν έχει επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές.
Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό της την περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς εξασφαλίζει εν μέρει τη χερσαία σύνδεση ανάμεσα στην χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει προσαρτήσει η Μόσχα, και στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα είχε εξάλλου ανακοινώσει την κατάληψη της πόλης της Χερσώνας στις 3 Μαρτίου.
Οι τοπικές αρχές στην Ουκρανία δηλώνουν ότι η Ρωσία έχει διορίσει δικό της δήμαρχο στην πόλη της Χερσώνας και έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής διοίκησης, με την περιοχή αυτή να αποτελεί το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που θέτουν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Το Κίεβο κατηγορεί εξάλλου τη Ρωσία ότι θέλει να διοργανώσει στην περιφέρεια αυτή, όπως και στην γειτονική της, αυτή της Ζαπορίζια, ένα προσχηματικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Αυτό έγινε στο Ντονμπάς το 2014, όταν φιλορώσοι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα, πήραν εν μέρει τον έλεγχο της περιοχής. Οι αυτονομιστές ανακήρυξαν τότε τις “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε η Μόσχα λίγο πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.
“Δεν θα υπάρξει Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει μια νέα προσάρτηση, πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία”, είχε δηλώσει στις 22 Απριλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν πίσω στην Χερσώνα “μια ειρηνική ζωή”. Ωστόσο διαδηλώσεις κατά των Ρώσων και κατά της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος γίνονται τακτικά, σύμφωνα με ιστοτόπους ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, που δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο σε υποστήριξη των δημοσιευμάτων τους. Κανένας ξένος δημοσιογράφος δεν έχει πρόσβαση σε αυτή την πόλη, η οποία είχε σχεδόν 300.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.