Απειλές Πούτιν: Θα απαντήσουμε σε όποιον παρέμβει στην Ουκρανία – Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια γρήγορη απάντηση από τη Ρωσία και δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε μια τέτοια κατάσταση έχουν ήδη ληφθεί.

Ο Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι η Δύση θέλει να κόψει τη Ρωσία σε διάφορα κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, μέ βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.

Στο Κίεβο ο Γ.Γ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε στην Ουκρανία, στην πρώτη του επίσκεψη στην πολύπαθη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Έφθασα στην Ουκρανία μετά την επίσκεψή μου στη Μόσχα» έγραψε, αναφέροντας ότι θέλει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για «την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της απομάκρυνσης των αμάχων από τα πεδία των μαχών».

Ο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης την Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και την Μπούτσα — περιοχές όπου καταγγέλθηκαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής — και ακολούθως θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη – Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας καθώς και άμαχοι.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Πέτρο Αντριουτσένκο επεσήμανε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε αυτό αφού κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε σε πλήγμα του “μεγάλη ποσότητα” όπλων που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.

Ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα κατά 59 ουκρανικών στόχων, μεταξύ των οποίων 50 στους οποίους βρίσκονταν στρατεύματα και 4 αποθήκες πυρομαχικών.

To Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει μικρά χωριά που βρίσκονται στο μέτωπο στην περιοχή του Ντονμπάς βάζοντας στο στόχαστρο περιοχές αμάχων.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν γέφυρες και σιδηροδρόμους για να επιβραδύνουν τις αποστολές δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις στην κατεχόμενη Χερσώνα

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν μια διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η Ρωσία διόρισε δικό της «δήμαρχο» στη Χερσώνα, αφού οι δυνάμεις της κατέλαβαν την έδρα της τοπικής διοίκησης. Η Χερσώνα ήταν το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που κατέλαβαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι κάτοικοι οργανώνουν κατά καιρούς αντικατοχικές διαδηλώσεις και ένα πλήθος συγκεντρώθηκε και πάλι σήμερα στο κέντρο της πόλης. Το Κίεβο υποστήριζε ότι σήμερα η Ρωσία σκόπευε να διοργανώσει «δημοψήφισμα» για να αποσχισθεί η περιφέρεια της Χερσώνας από την Ουκρανία, όπως εκείνες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

«Κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής, φιλοουκρανικής διαδήλωσης στην Πλατεία της Ελευθερίας, άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε η Γενική Εισαγγελία, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι ερευνά τα γεγονότα.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τα επεισόδια.

Μπαράζ διπλωματικών αντιποίνων από τη Ρωσία

Συνεχίζονται τα διπλωματικά αντίποινα της Μόσχας σε βάρος των χωρών που αντιδρούν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απελαύνει τρεις Νορβηγούς διπλωμάτες, μερικές εβδομάδες αφού το Όσλο απέλασε αντίστοιχο αριθμό Ρώσων διπλωματών. «Η ρωσική πλευρά δεν έχει καμία βάση για να κατηγορεί τους Νορβηγούς διπλωμάτες ότι κάνουν οτιδήποτε άλλο πέρα από κανονικές διπλωματικές εργασίες», ήτανν η αντίδραση του Όσλο.

Παράλληλα, η Μόσχα προχώρησε στην απέλαση οχτώ Ιαπώνων διπλωματών, επικρίνοντας την Ιαπωνία ότι πήρε “ανοιχτά εχθρική αντιρωσική πορεία”. Το Τόκιο απέλασε οκτώ Ρώσους διπλωμάτες νωρίτερα αυτό τον μήνα σε μια σπάνια κίνηση στην οποία όπως είπε προέβη λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τέλος, η Ρωσία απαγόρευσε σε 287 βρετανούς βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων την είσοδο στη χώρα κατηγορώντας τους ότι υποδαυλίζουν “αδικαιολόγητη ρωσοφοβική υστερία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

“Τα πρόσωπα που στοχοποιούνται, των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, έχουν συμμετάσχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επιβολή των αντιρωσικών κυρώσεων από το Λονδίνο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ συνοδευόμενη από τον κατάλογο με τα ονόματα των 287 από τους 650 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Βρετανοί βουλευτές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ρωσία πρέπει να θεωρήσουν αυτές τις κυρώσεις ως μια τιμητική διάκριση, απάντησε άμεσα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον.