Η επί μακρόν ουδέτερη στρατιωτικά Αυστρία αναβαθμίζει τις αμυντικές της δυνατότητες υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Για δεκαετίες, ο στρατός παραμελήθηκε και συρρικνώθηκε σε περίπου 50.000 στρατιώτες. Η ρωσική επιθετικότητα ωστόσο ενεργοποίησε τα αμυντικά αντανακλαστικά και έτσι η χώρα έλαβε την απόφαση να υπερδιπλασιάσει το κονδύλι για την άμυνα.
«Η ουδετερότητα κατοχυρώνεται στο σύνταγμά μας και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα ένταξης σε μια στρατιωτική συμμαχία. Ο στόχος για τον προϋπολογισμό του στρατού είναι να φτάσει το 1 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και στη συνέχεια κλιμακωτά έως και 1,5 τοις εκατό», δήλωσε στο euronews η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Κλαούντια Τάνερ.
Η γεωγραφία της Αυστρίας έχει αμυντικά πλεονεκτήματα. Η δημοκρατία των Άλπεων περιβάλλεται από χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που θα έκανε μια άμεση επίθεση από τη Ρωσία, για παράδειγμα, πολύ δύσκολη.
Ποια στρατηγική όμως θα επέλεγε μια χώρα με υποβαθμισμένο στρατό;
Μέχρι πρόσφατα, η Αυστρία, όπως και η Σερβία, διατηρούσε φιλικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με το ΝΑΤΟ. Αυτό άλλαξε απότομα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά για την ένταξη στο ΝΑΤΟ -όπως εξετάζουν οι σκανδιναβικές χώρες Φινλανδία και Σουηδία- δεν υπάρχει δημόσια υποστήριξη στην Αυστρία. Φαίνεται ότι η Αυστρία επιλέγει τώρα τον τρίτο δρόμο: αναβαθμίζοντας τον στρατό της στο επίπεδο της Ελβετίας. Ηγειτονική χώρα, που έχει το μισό μέγεθος, επενδύει διπλάσια από την Αυστρία.
Ωστόσο, φαίνεται απίθανο η συντηρητική υπουργός Άμυνας να είναι σε θέση να πείσει τους Πράσινους που είναι οι κυβερνητικοί εταίροι για μια τόσο τεράστια αύξηση του προϋπολογισμού. Η αντιπολίτευση είναι επίσης δύσπιστη.
«Το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, πρέπει να οριστικοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός για την άμυνα. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση απέρριψε την παράταση της στρατιωτικής θητείας – η οποία αυτή τη στιγμή διαρκεί έξι μήνες το Αυστρία. Άρα μένει να δούμε αν η Αυστρία θα φτάσει πραγματικά αμυντικό επίπεδο της Ελβετίας», μεταδίδει ο Γιοχάνες Πλεσμπέργκερ από την Αυστρία.