Με ποσό που άγγιξε τα 44 δισ δολάρια ο Ιλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter, που όπως ο ίδιος έχει σχολιάσει αποτελεί το αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σε κοινή δήλωση με την πλατφόρμα, ανέφερε ότι θέλει να κάνει την υπηρεσία «καλύτερη από ποτέ, με πιο ανοιχτούς αλγόρυθμους στο κοινό». Ο Μασκ πρόσθεσε ότι επιθυμεί να μετατρέψει το Twitter σε μια ψηφιακή πλατεία όπου θα κυριαρχεί η ελευθερία του λόγου που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας.
Σχολιάζει χαρακτηριστικά στο euronews η Τζένιφερ Μπέικερ, δημοσιογράφος που εξειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας: «O Iλον Μασκ έχει τιμωρηθεί από τις παλιές ελεγκτικές αρχές του Twitter για προσβλητικό περιεχόμενο και υπονοούμενα που δεν ήταν αλήθεια, ιδιαίτερα για ορισμένους από τους διασώστες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ταϊλάνδης που είχαν εγκλωβιστεί σε μια σπηλιά πριν από μερικά χρόνια. Ηταν κάτι που προκάλεσε μεγάλη διαμάχη. Επομένως, ο Ιλον Μασκ δεν θεωρείται απαραίτητα ως μια σταθερή προσωπικότητα για να τρέχει το Twitter. Το ερωτημα που θα κληθεί να απαντήσει είναι “πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει μετριοπάθεια και άρα ένας έλεγχος στο περιεχόμενο ή με την απόλυτη ελευθερία μπορεί να μετατραπεί σε μια άγρια δύση που θα έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση”; Και είναι έντονος ο φόβος ότι ο Ίλον Μασκ πρόκειται να κάνει το δεύτερο».
Οι επικριτές του Ιλον Μασκ υποστηρίζουν ότι στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, ο νέος ιδιοκτήτης θα διακινδυνεύσει να κάνει το Twitter βήμα για την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, την ρητορική του μίσους και του ρατσισμού. Ακόμα και στον Λευκό Οίκο δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για αυτήν την εξαγορά. Άλλωστε ο Ιλον Μασκ έχει ξεκάθαρα ταχθεί κατά της κατάργησης του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ, που χρησιμοποιούσε ευρέως το twitter για να κάνει γνωστές τις θέσεις του.