ΟΗΕ: Συμφωνία Πούτιν «επί της αρχής» για απομάκρυνση των αμάχων από το Azofstal στην Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν φέρεται να εξέφρασε στον Γκουτέρες την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο[1] να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Πούτιν δεν είναι «σοβαρός στις προθέσεις του»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη έως σήμερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι σοβαρός σχετικά με τη διεξαγωγή σημαντικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Μπλίνκεν, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις ουκρανικές αρχές στις διπλωματικές προσπάθειές τους να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξηγώντας πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ενισχύσουν τη θέση τους σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε στον γερουσιαστή Ραντ Πολ, έναν Ρεπουμπλικάνο που αντιτίθεται στην παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι συνέβαλε στην απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία «διατυμπανίζοντας (την ιδέα) μιας ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

Όμως, για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, είναι σαφές, συζητώντας με τη Ρωσία πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ότι οι επικρίσεις του Πούτιν σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ήταν ένα πρόσχημα.

«Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε σοβαρά με (τους Ρώσους) σχετικά με αυτά τα θέματα», εξήγησε.

«Είναι απολύτως σαφές, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του προέδρου Πούτιν, ότι αυτό δεν είχε να κάνει ποτέ με μια ενδεχόμενη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επειδή πίστευε πάντα ότι η Ουκρανία δεν αξίζει να είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα».