Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πολιορκούν το το χαλυβουργείο Αζοφστάλ – Αντιστέκονται οι Ουκρανοί

Οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά των Ουκρανών που υπερασπίζονται το Χαλυβουργείο Αζοφστάλ[1]. Όμως σύμφωνα με το το ινστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου, μέχρι στιγμής δεν έχουν πετύχει κάποια σημαντική πρόοδο.[2]

Το Κρεμλίνο έχει ζητήσει από τους διοικητές του στρατού να καταλάβουν το εργοστάσιο[3] μέχρι τις 9 Μαίου, οπότε και η Ρωσία θα γιορτάσει την νίκη επί των ναζιστικών στρατευμάτων. Όμως η επίτευξη του στόχου μοιάζει δύσκολη, εκτός κι αν οι επικεφαλείς προχωρήσουν σε δαπανηρές και ριψοκίνδυνες επιχιερήσεις. Για ακόμη μια φορά, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σεργκέι Γκαϊντάι, κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή με την πρώτη ευκαιρία.

Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Όμως οι ουκρανικές αντεπιθέσεις δεν επιτρέπουν στις ρωσικές δυνάμεις να περικυκλώσουν και να εγκλωβισουν τον αντίπαλο.[4]

Οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονται νότια από το Ιζιούμ προς το Μπαρβκόνε και το Σλαβιάνσκ. Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί ανασυντάσσονται, αντεπιτίθενται και κερδίζουν εδάφη δυτικά[5] του Ιζιούμ και βόρεια της Χερσώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική διοίκηση έδωσε εντολή σε ορισμένες στρατιωτικές μονάδες να αποσυρθούν. Παράλληλα, η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου στη Χερσώνα, αρκετές εβδομάδες μετά την πρώτη κατάληψη της ουκρανικής πόλης.

Στα νοτιοανατολικά, πύραυλοι έπληξαν την πόλη Ζαποριζία. Η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Enerhatom, ισχυρίστηκε ότι δύο πύραυλοι κρουζ πέταξαν πάνω από τον σταθμό, που είναι και το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τους Ρώσους στις 4 Μαρτίου. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πως οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν την άμυνα τους[6] γύρω από την πόλη ενόψει μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης από το νότο.