Οι ανατιμήσεις που «καίνε» τους Έλληνες καταναλωτές και η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,[1] αυτή είναι μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της.

Διαρροές από το διοικητικό συμβούλιο αποτυπώνουν το διχασμό, ανάμεσα στα «γεράκια» που απαιτούν άμεσα μείωση της επεκτατικής πολιτικής και στα «περιστέρια» που φοβούνται ότι μία τέτοια κίνηση θα πλήξει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Γεγονός είναι ότι εδώ και αρκετούς μήνες, η ΕΚΤ αποτυγχάνει σε μία από τις πιο βασικές αποστολές της: τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «χτύπησε» 7,4% το Μάρτιο (σύμφωνα με τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία της eurostat), το υψηλότερο ποσοστό από τη γέννηση του ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος στη Φρανκφούρτη είναι ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε από τους τραπεζίτες να παρουσιάσουν στο κοινό την πλειοψηφική άποψη μετά τις αποφάσεις πολιτικής της ΕΚΤ και να «συγκρατούν» τις «προσωπικές» απόψεις.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, στις αρχές Ιουνίου. Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα αποφασίσει αύξηση του επιτοκίου και πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η χρονιά θα κλείσει με τουλάχιστον τρεις αυξήσεις στα βασικά επιτόκια.

Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις

Για τους Έλληνες πολίτες, αυτή είναι μία ακόμα περίοδος βίαιης ανατροπής της καθημερινότητάς τους. Με δώδεκα χρόνια οικονομικής και πανδημικής κρίσης, πέρυσι τέτοιον καιρό ο πληθωρισμός κινούνταν σε αρνητικά και μηδενικά επίπεδα. Όμως, από το φθινόπωρο του 2021, ξεκίνησε ένα ανεξέλεγκτο ράλι ανατιμήσεων, που απομειώνει σταθερά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατέγραψε υψηλό 27 ετών, στο 8,9%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι ανάλογη θα είναι η εικόνα και τον Απρίλιο.

H Ελλάδα αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» της Ευρώπης στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ενώ καταγράφει και από τις υψηλότερες ανατιμήσεις στον κλάδο των τροφίμων.

Το euronews επισκέφτηκε τη λαϊκή αγορά του Μοσχάτου στην Ατττική και κατέγραψε τις διαμαρτυρίες καταναλωτών αλλά και εμπόρων. Μπορείτε να δείτε τι μας είπαν στο παραπάνω βίντεο.