Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή στο τέλος της ψηφοφορίας στην Γαλλία σύμφωνα με εκτίμηση γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.
Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18.00 ώρα Ελλάδας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 63,23%, σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2012.
Αναλυτές αναφέρουν ότι μια χαμηλή συμμετοχή προστίθεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το τελικό αποτέλεσμα. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.
Τι σκέφτονται οι Γάλλοι για την επόμενη ημέρα
«Μετά την πανδημία, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όλα άλλαξαν, οι τιμές ανεβαίνουν. Πλέον όλοι σκεφτόμαστε τις πραγματικές μας ανάγκες και πάνω από όλα ποιος μπορεί να φέρει λίγη περισσότερη τύχη και εξέλιξη στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι. Πρέπει πολλά να αλλάξουν» υποστηρίζει ο ψηφοφόρος Ναθανάελ Λαβρί.
«Για μένα οι εκλογές είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ξύπνησα στις 8 το πρωί για ήθελα να μην έχει πολύ κόσμο. Η αλήθεια είναι πωςοι υποψήφιοι μου προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα.[1] Δεν με εκφράζει κανείς από τους δύο, όμως είναι σημαντικό να ψηφίσουμε. Οφείλουμε να διεκδικούμε το καλύτερο για την χώρα μας, ακόμη και αν οι δύο υποψήφιοι δεν με εκφράζουν» εκτιμά η ψηφοφόρος Λένα Κινάνε.
«Κάθε χρόνο, κινητοποιούμαι και συμμετέχω σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ανέβαλλα τις διακοπές μου για ψηφίσω. Είχα προγραμματίσει να φύγω εχθες. Όμως τελικά θα ξεκινήσουμε αφού ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα» δήλωσε η ψηφοφόρος Βαλερί Γκρίνχελι.
«Ναι, δυστυχώς το ποσοστό συμμετοχής θα είναι χαμηλό.[2] Νομίζω πως αυτό ξεκάθαρα δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα στη Γαλλία. Αυτή η κατάσταση κρατάει πολλά χρόνια και τίποτα δεν αλλάζει μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Νομίζω πως πρέπει να αλλάξουν πολλά σε σχέση με το εκλογικό σύστημα[3]. Ο τρόπος εκλογής του προέδρουδεν αντανακλά την βούληση των πολιτών»[4] εκτιμά ο ψηφοφόρος Γιαν Σεβαλιέ.
«Η υψηλή αποχή με θυμώνει πολύ! Αναρωτιέμαι μήπως η συμμετοχή, δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική, ώστε η δημοκρατία να γίνει αποτελεσματική. Πρέπει όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους,[5] ακόμα κι όταν οι δύο υποψήφιοι δεν μας προκαλούν ιδιαίτερο ενθουσιασμό» εκτιμά η συγγραφέας και ψηφοφόρος Ιζαμπέλ Πανταζόπουλος.
References
- ^ οι υποψήφιοι μου προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. (gr.euronews.com)
- ^ το ποσοστό συμμετοχής θα είναι χαμηλό. (gr.euronews.com)
- ^ αλλάξουν πολλά σε σχέση με το εκλογικό σύστημα (gr.euronews.com)
- ^ δεν αντανακλά την βούληση των πολιτών» (gr.euronews.com)
- ^ Πρέπει όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, (gr.euronews.com)