Δύο μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανθρωπότητα παρακολουθεί ακόμη τη φρίκη του πολέμου.[1]
Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα, ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα, από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία όπου μαίνονται μάχες.
Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε στο Telegram ότι τα παιδιά, ηλικίας 5 και 14 ετών, σκοτώθηκαν στο Οχερετίνσκ όταν καταστράφηκε το κτίριο στο οποίο ζούσαν.
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Σερχίι Γκαϊντάι.
Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε σήμερα ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύκτα.
Εξάλλου, σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του υπουρείου Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει αυτή την εβδομάδα πολλές ρωσικές επιθέσεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει κάποιες περιοχές, η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων είναι ισχυρή σε όλους τους άξονες.
“Το χαμηλό ρωσικό ηθικό και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτει (ο ρωσικός στρατός) για να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να αναδιοργανωθεί πριν τις επιθέσεις πιθανόν να περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του στις μάχες”, εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο.
Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.
Οι ισχυρισμοί του ουκρανικού επιτελείου είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Κίεβο και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τονίζουν ότι η στρατολόγηση ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις.
References
- ^ τη φρίκη του πολέμου. (gr.euronews.com)