«Ναι έχουμε συμφωνία». Με τα λόγια αυτά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε στις 3.17 τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι Ευρωπαϊκή Ενωση δια των αρμοδίων θεσμών της ενέκρινε τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Χαμόγελα και από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ ενώ για ιστορική συμφωνία έκανε λόγο και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είχαν προηγήθηκαν 16 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων σε αυτόν τον τελευταίο γύρο, ο οποίος ήταν το επιστέγασμα διεργασιών ετών.
Ο νέος ψηφιακός νόμος αποσκοπεί στην μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών και στη διασφάλιση αυστηρότερης εποπτείας στις διαδικτυακές πλατφόρμες, ιδίως των μεγαλυτέρων από αυτές. Ουσιαστικά περιορίζεται η ισχύς τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και το Facebook.
Βασική επιδίωξη είναι να περιοριστούν τα αρνητικά του διαδικτύου, όχι μόνο ως προς την ιντερνετική πώληση μαϊμού προϊόντων αλλά και ως προς την εξάπλωση των fake news και της ρητορικής μίσους, ακόμα και της προπαγάνδας υπέρ του πολέμου.
«Ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης θα είναι ουσιαστικά παράνομο στο διαδίκτυο εντός της ΕΕ», είναι ο κεντρικός κανόνας της νέας νομοθεσίας, που συμπληρώνει τον προσφάτως υιοθετηθέντα Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές.
Μάλιστα, οι υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις «πολύ μεγάλες πλατφόρμες» που έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι τόσο αυστηρές που θα φτάνουν ακόμα και σε πρόστιμα μαμουθ ισοδύναμα με το 6% του τζίρου των ετήσιων πωλήσεων των εταιρειών αυτών.