Ο πρώην πρόεδρος της Κένυας, Μουάι Κιμπάκι, , πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα.
Η εκλογή του το 2002 τερμάτισε 40 χρόνια μονοκομματικής διακυβέρνησης από την ανεξαρτησία και μετά.
Ωστόσο, η επανεκλογή του το 2007 πυροδότησε μήνες πανεθνικής βίας και οδήγησε σε 1.200 θανάτους.
Ο Πρόεδρος Κενιάτα, που ηττήθηκε από τον Κιμπάκι το 2002, ηγήθηκε του φόρου τιμής στον πρώην αντίπαλό του, λέγοντας ότι «ήταν αυτός που ηγήθηκε της αποστολής να καταστήσει το κυβερνών κόμμα υπόλογο. Είχε κερδίσει τον διαρκή σεβασμό και τη στοργή αυτού του έθνους», δήλωσε ο πρόεδρος.
Ο κ. Κενιάτα κήρυξε περίοδο πένθους μέχρι την ταφή του Μουάι Κιμπάκι, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Θα πραγματοποιηθεί μια κρατική κηδεία με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.
Έργα και ημέρες του Μουάι Κιμπάκι – Πένθος στους Κενυάτες
Πολλοί Κενυάτες εκφράζουν μια πραγματική αίσθηση απώλειας και θεωρούν τον Κιμπάκι ως τον καλύτερο πρόεδρο που είχε η Κένυα από την ανεξαρτησία.
Ήταν ένας σκληρός οικονομολόγος που έβαλε τη χώρα σε έναν δρόμο οικονομικής ανάπτυξης. Στην πολιτική του σταδιοδρομία που διήρκεσε δεκαετίες, κατείχε μια σειρά από ανώτερες θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση.
Πολιτικά, ωστόσο, θεωρήθηκε ως μη συγκρουσιακός και οπορτουνιστής. Αντιτάχθηκε στην καθιέρωση της πολυκομματικής δημοκρατίας, αλλά άλλαξε στάση μετά την τροποποίηση του συντάγματος. Στη συνέχεια το αγκάλιασε, δημιούργησε το δικό του πολιτικό κόμμα και, 10 χρόνια αργότερα, κέρδισε τις εκλογές ως επικεφαλής ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης.
Και τα δύο χαρακτηριστικά θα φανούν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου. Η Κένυα κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά την πρώτη του θητεία, προτού η βία των εκλογών του 2007 πλήξει σοβαρά την κληρονομιά του. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν η εισαγωγή της δωρεάν πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κένυα.
Εισήγαγε επίσης ένα νέο σύνταγμα το 2010, αφού εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία σε εθνικό δημοψήφισμα. Θεωρήθηκε από ορισμένους εκείνη την εποχή ως το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην ιστορία της Κένυας από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1963.
Εισήγαγε ένα πιο αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα και περιορισμένες προεδρικές εξουσίες.
Η μεγαλύτερη αποτυχία του ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς. Είχε υποσχεθεί να την καταπολεμήσει, αλλά η κυβέρνησή του συγκλονίστηκε από μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς.
Το μακελειό μετά τις εκλογές
Όμως η εκλογική βία του 2007-2008 μετά από μια αμφισβητούμενη ψηφοφορία ήταν η χειρότερη στην ιστορία της χώρας και το χαμηλότερο σημείο της προεδρίας του. Όχι μόνο χάθηκαν περισσότερες από 1.200 ζωές, αλλά περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Κατά τη διάρκεια της βίας σημειώθηκαν εκατοντάδες βιασμοί και περισσότερες από 100.000 περιουσίες καταστράφηκαν, σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). Ασκήθηκαν κατηγορίες σε κορυφαίους πολιτικούς για την ενορχήστρωση της βίας, αλλά ούτε ο κ. Κιμπάκι ούτε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα ήταν ανάμεσά τους.
Μια έρευνα με επικεφαλής τον πρώην Νοτιοαφρικανό δικαστή Johann Krieglar διαπίστωσε ότι και οι δύο πλευρές είχαν συμμετάσχει σε εκλογικές ατασθαλίες σε διαφορετικές περιοχές που κατέστησαν αδύνατο να προσδιοριστεί ποιος κέρδισε αυτές τις εκλογές.
Η βία τελικά τερματίστηκε με μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τη μεσολάβηση του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η οποία οδήγησε τον κ. Οντίνγκα να γίνει πρωθυπουργός.
Ο Οντίνγκα προσχώρησε σε εκείνους που θρηνούν για το θάνατο του πρώην αντιπάλου του, περιγράφοντάς το θάνατό του ως “μια πολύ θλιβερή περίσταση για το έθνος” και λέγοντας ότι ο Κιμπάκι “υπηρέτησε αυτή τη χώρα για πολλά χρόνια με επιμέλεια, με σθένος, με ειλικρίνεια και διαφάνεια”.