Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι «συστήνει ανεπιφύλακτα» το αντιιικό χάπι Covid-19 Paxlovid της Pfizer για ασθενείς με ηπιότερες μορφές της νόσου, που εξακολουθούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας.
Ο συνδυασμός νιρματρελβίρης και ριτοναβίρης του αμερικανικού φαρμακευτικού γίγαντα Pfizer είναι η «καλύτερη επιλογή» θεραπείας για μη εμβολιασμένους, ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους με Covid, ανέφεραν οι ειδικοί του ΠΟΥ στο ιατρικό περιοδικό BMJ.
Για τους ίδιους ασθενείς, ο ΠΟΥ έκανε επίσης μια «υπό όρους (αδύναμη) σύσταση» του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη που παρήχθη από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead — το οποίο είχε συστήσει προηγουμένως να αποφεύγεται.
Ο ΠΟΥ συνέστησε το Paxlovid έναντι της ρεμδεσιβίρης, αλλά και έναντι του χαπιού της Merck’s molnupiravir και των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Η από του στόματος θεραπεία της Pfizer αποτρέπει τη νοσηλεία περισσότερο από τις «διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, προκαλεί λιγότερες ανησυχίες σχετικά με τις βλάβες από τη μολνουπιραβίρη και είναι ευκολότερη στη χορήγηση από την ενδοφλέβια ρεμντεσιβίρη και τα αντισώματα», ανέφεραν οι ειδικοί του ΠΟΥ.
Η νέα σύσταση βασίστηκε στα ευρήματα δύο δοκιμών που αφορούσαν σχεδόν 3.100 ασθενείς, οι οποίες έδειξαν ότι το Paxlovid μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 85%.
Η σύσταση ισχύει για άτομα άνω των 18 ετών, αλλά όχι για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.
Επίσης, δεν ισχύει για ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών από τη νόσο, επειδή το όφελος θα ήταν ελάχιστο.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ αρνήθηκαν επίσης να δώσουν γνώμη για ασθενείς με σοβαρές μορφές της νόσου, λόγω έλλειψης στοιχείων.
Τέλος, ο οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» ότι η ανισότητα στην πρόσβαση που παρατηρείται με τα εμβόλια κατά του Covid θα αφήσει και πάλι τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος «στο τέλος της ουράς».