Στην προσφυγική δομή Σερρών φιλοξενούνται 132 Ουκρανοί πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Αν και πολύ μακριά από την πατρίδα, η Τατιάνα και η Κριστίνα αποφάσισαν πως θα τηρήσουν όλα τα πασχαλινά έθιμα. Ένα πρωινό συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του camp για να βάψουν αυγά, για να φτιάχνουν λαμπάδες, αλλά και τα παραδοσιακά τσουρέκια που τα ονομάζουν «Πάσχα».
Η Τατιάνα Μπαμπαρού είναι ιστορικός και μιλάει Ουκρανικά και Ελληνικά. Επιλέγει να μας μιλήσει και στις δύο γλώσσες που αγαπάει, ενώ δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα δάκρυα της.
«Είμαι από το Κίεβο. Φοβηθήκαμε πολύ, πήρα τα παιδιά μου και φύγαμε μακριά. Σκέφτομαι όσους έμειναν πίσω. Πλέον πολλοί δεν μπορούν να φύγουν ακόμη και αν θέλουν. Όσο για εμάς, όσο κι αν πονάμε είναι Πάσχα. Αποφασίσουμε να τηρήσουμε τις παραδόσεις μας. Εμείς φτιάχνουμε κάτι που μοιάζει με τα ελληνικά τσουρέκια και το ονομάζουμε ”Πάσχα”. Βάφουμε τα αυγά μας με λουλούδια και με δέντρα που έχουν βαθιές ρίζες. Αυτό συμβολίζει την μακροζωία και την αγάπη που έχουμε για την φύση, τον άνθρωπο και την οικογένεια μας»[1][2] δήλωσε στο euronews η Τατιάνα Μπαμπαρού.
Γύρω από το γιορτινό τραπέζι έχουν μαζευτεί αρκετές γυναίκες, ένας ηλικιωμένος άντρας και πολλά μικρά παιδιά. Οι νεότεροι έχουν μείνει πίσω για να πολεμήσουν ή για να προσπαθήσουν να προστατέψουν τα σπίτια[3] και τις επιχειρήσεις τους.
Όσο για τις γυναίκες που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, τα παιδιά τους είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Στη δομή ζουν 36 παιδιά, εκ των οποίων τα 30 πηγαίνουν στο σχολείο. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν Ελληνικά. Πολλά από τα μικρά Ουκρανόπουλα αντίκρισαν σκληρές εικόνες πριν εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Τώρα χρειάζονται αγάπη, παιχνίδι, νέες φίλους και προοπτική για μια καλύτερη ζωή. [4]
«Ο πόνος είναι μεγάλος, όμως σκεφτήκαμε τα παιδιά μας. Έχουν χάσει την πατρίδα τους, δεν πρέπει να χάσουν και την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους. Με τα αυγά, τα τσουρέκια και τις λαμπάδες θέλουμε να τους δώσουμε λίγη χαρά και ελπίδα. Όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας. Μπορούμε να ξαναχτίσουμε τις ζωές μας» δήλωσε η Κριστίνα Σέγκλοβα.
«Οι Ουκρανοί πρόσφυγες κατανοούν πως μάλλον θα χρειαστεί να μείνουν εδώ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που υπολόγιζαν. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε και για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν.[5]Ιδιαίτερα το Πάσχα, φροντίσαμε να τους παρέχουμε όλα όσα χρειάζονται ώστε να ζωντανέψουν τα έθιμα τους. Εμείς μαθαίνουμε για τα έθιμα τους και εκείνοι για τα δικά μας. Κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας μας λένε τι κάνουν στην Ουκρανία και ποιος ο συμβολισμός κάθε εθίμου» δήλωσε η Δήμητρα Παναγιωτάκη, Διοικήτρια της προσφυγικής δομής Σερρών.
Από την πρώτη μέρα που βρέθηκαν στην Ελλάδα, οι Ουκρανοί πρόσφυγες νιώθουν την ανάγκη[6] να πάνε στην Εκκλησία και να προσευχηθούν. Ειδικά την Μεγάλη εβδομάδα, η ανάγκη αυτή είναι ακόμη πιο έντονη, αφού ελπίζουν πως η Ανάσταση του Θεανθρώπου θα φέρει και το τέλος του αιματηρού πολέμου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία[7] στέκεται στο πλευρό τους.
«Η εκκλησία μας στέκεται στο πλευρό των ομόδοξων αδερφών μας που υποφέρουν όπως ο Ιησούς Χριστός. Όλοι μαζί συμμετέχουμε στο δράμα και μοιραζόμαστε την θυσία του Θεανθρώπου. Όπως ο Χριστός μας υπέφερε μα τελικά αναστήθηκε και πέρασε στην αιώνια ζωή, έτσι και οι αδερφοί μας θα καταφέρουν να νικήσουν τα βάσανα που τους ταλαιπωρούν και σύντομα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μέχρι τότε η εκκλησία μας τους αγκαλιάζει και τους παρηγορεί» δήλωσε ο Πατέρας Αναστάσιος Καμπουρίδης – Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Νικήτα
«Τους τελευταίους δύο μήνες περίπου 21.000 Ουκρανοί έχουν φτάσει στην Ελλάδα.[8] Αυτό σίγουρα είναι ένα δύσκολο Πάσχα, μακριά από την πατρίδα και από όσους αγαπούν.Όμως οι άνθρωποι εδώ, ελπίζουν πως ο πόλεμος σύντομα θα τελειώσει και πως δεν θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους ως πρόσφυγες»[9] μεταδίδει από τις Σέρρες ο απεσταλμένος του euronews Απόστολος Στάικος.
References
- ^ πήρα τα παιδιά μου και φύγαμε μακριά. (gr.euronews.com)
- ^ δεν μπορούν να φύγουν ακόμη και αν θέλουν. (gr.euronews.com)
- ^ να προσπαθήσουν να προστατέψουν τα σπίτια (gr.euronews.com)
- ^ εκ των οποίων τα 30 πηγαίνουν στο σχολείο (gr.euronews.com)
- ^ διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν. (gr.euronews.com)
- ^ οι Ουκρανοί πρόσφυγες νιώθουν την ανάγκη (gr.euronews.com)
- ^ Η Ορθόδοξη Εκκλησία (www.ecclesia.gr)
- ^ 21.000 Ουκρανοί έχουν φτάσει στην Ελλάδα. (gr.euronews.com)
- ^ δεν θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους ως πρόσφυγες» (gr.euronews.com)