Βρετανία: Έρευνα σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε η Βουλή

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή ασυλίας παραπέμφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο παραπλάνησε το σώμα όταν διαβεβαίωνε πως δεν υπήρξε παραβίαση του νόμου στο πλαίσιο του σκανδάλου partygate.

Οι βουλευτές ενέκριναν το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης σχετική πρόταση των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποβλήθηκε μετά από την επιβολή προστίμου στον κ. Τζόνσον από τη Μητροπολιτική Αστυνομία για την παρουσία του σε ένα από τα 12 υπό διερεύνηση πάρτι σε κυβερνητικά γραφεία.

Η εργασία της κοινοβουλευτικής επιτροπής επί της παραπομπής θα αρχίσει όταν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα για τα πάρτι.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης πέρασε τελικά χωρίς ψηφοφορία, καθώς είχε προηγηθεί υπαναχώρηση της κυβερνητικής παράταξης από προσπάθεια αναβολής της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Μ.Τετάρτης η κυβέρνηση υπέβαλε τροπολογία επί της πρότασης των Εργατικών η οποία όριζε πως η ψηφοφορία για την παραπομπή του Πρωθυπουργού όφειλε να αναβληθεί μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα για το partygate και αφού δημοσιοποιηθεί πλήρης η έκθεση της κρατικής αξιωματούχου Σου Γκρέι για τα πάρτι αυτά.

Μάλιστα η Κυβέρνηση είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους Συντηρητικούς βουλευτές, ώστε να διασφαλίσει την έγκριση της τροπολογίας.

Ωστόσο, στην έναρξη της συζήτησης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας, δίνοντας το ελεύθερο στους βουλευτές των Τόρις να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη διότι κατέστη σαφές πως επί της πράξης η έρευνα της επιτροπής ασυλίας θα γίνει μετά από την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας. Ο ίδιος ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μη θεωρήσει ο κόσμος πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τον έλεγχο.

Η αντιπολίτευση πάντως και πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση άλλαξε τακτική όταν διαπίστωσε πως μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο αριθμός Συντηρητικών βουλευτών αντιδρούσαν στην προσπάθεια να καθυστερήσει η κοινοβουλευτική έρευνα για τη διαγωγή του Πρωθυπουργού.

Η επιτροπή ασυλίας έχει το δικαίωμα να ζητήσει έγγραφα και φωτογραφίες που έχουν αποτελέσει το αντικείμενο εξέτασης των προηγούμενων ερευνών για το partygate, αλλά και να συστήσει δυνητικά στη Βουλή των Κοινοτήτων επιβολή κυρώσεων κατά του Πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης παραπομπής, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για εσκεμμένη παραπλάνηση του σώματος και για «ζημιά στον ιστό της δημοκρατίας».

Εξάλλου, ο Γουίλιαμ Ραγκ έγινε ο δεύτερος Συντηρητικός βουλευτής αυτή την εβδομάδα που δήλωσε στη Βουλή ότι δε θεωρεί πλέον τον Μπόρις Τζόνσον ικανό να κυβερνήσει.

Τον ακολούθησε λίγο αργότερα ο Στιβ Μπέικερ, βουλευτής με μεγάλη επιρροή στη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος μόλις την Τρίτη είχε εγκωμιάσει τον Μπόρις Τζόνσον για την απολογία του ενώπιον της Βουλής. «Ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε φύγει εδώ και καιρό», είπε σήμερα ο κ. Μπέικερ, κρίνοντας ότι η μεταμέλεια του κ. Τζόνσον δεν κράτησε πολύ.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς συντάκτες του Sky News, πλέον 12 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ζητήσει την άμεση παραίτηση του Πρωθυπουργού Τζόνσον και άλλοι 18 έχουν δημοσίως αποφύγει να τον στηρίξουν ως ηγέτη του κόμματος στις επικείμενες εκλογές.

Από την Γκουτζαράτ της Ινδίας όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει και απέρριψε ξανά τις φωνές για παραίτησή του. «Ασφαλώς νομίζω ότι η κατάσταση (αναφορικά με το partygate) είναι σοβαρή, αλλά νομίζω επίσης πως έχουμε τεράστια ζητήματα που οι πολίτες περιμένουν από εμάς να αντιμετωπίσουμε. Νομίζω πως ο κόσμος θέλει να προχωρήσουμε με τη δουλειά του να προωθήσουμε τη χώρα προς τα εμπρός», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.