Η Μποροντιάνκα βρίσκεται περίπου 50 χλμ. από την ουκρανική πρωτεύουσα και πλεόν έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα.
Σπίτια κατεστραμμένα, εργοστασια ρημαγμένα, υποδομές ισοπεδωμένες και πτώματα παντού, συνθέτουν το σκηνικό του τρόμου.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια περίπου πενήντα πτώματα.
Γίνονται έρευνες για εκατοντάδες ακόμη αγνοούμενους.
Εννέα νεκροί θάφτηκαν σε χωράφια δίπλα στο τοπικό νοσοκομείο.
Ο πατέρας του Αλεξάντερ Σεργκέιοβιτς Σάλοβ είναι ανάμεσα τους.
«Ακούστηκαν βομβαρδισμοί. Το βράδυ ο πατέρας μου μας είπε ότι θα πήγαινε να σταματήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Μιλούσε ρωσικά. Είναι από τη Ρωσία. Και πήγε να σταματήσει την πομπή. Στάθηκε μπροστά στο τεθωρακισμένο. Και απλώς τον πάτησαν», λέει ο Αλεξάντερ.
Η Νάντια Μπόικο έχασε τον 34χρονο γιο της. Ήταν εργάτης σε κατασκευαστική εταιρεία.
«Γύριζε σπίτι με τα πόδια.. ήταν στις 28 Φεβρουαρίου. Τον πυροβόλησαν με αυτόματο όπλο. Τον θάψαμε στις 15 Μαρτίου γιατί δεν μπορούσαμε να το κάνουμε νωρίτερα, έμεινε στο νεκροτομείο. Ο διοικητής δεν μας επέτρεψε να τον θάψουμε και έτσι τον θάψαμε στον κήπο”, σημειώνει.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, Αντρίγι Νιεμπίτοβ, μιλά για «γενοκτονία του ουκρανικού λαού«.
«Είναι άλλο ένα παράδειγμα εγκλημάτων πολέμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας όταν πυροβολούν αμάχους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν στρατιώτες, ήταν απλοί πολίτες και τους πυροβόλησαν στο δρόμο. Αυτό είναι ενάντια σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τέτοιες ενέργειες εναντίον αμάχων», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του.
Η απεσταλμένη του euronews, Βαλερί Γκοριά, μεταδίδει: «Είναι πολύ δύσκολες στιγμές. Και αυτό συμβαίνει καθημερινά. Όλο και περισσότερο. Μέχρι στιγμής στην περιοχή του Κιέβου βρέθηκαν πάνω από 1.000 άμαχοι. Και η αστυνομία λέει ότι βρίσκεται μπροστά σε τέτοια θεαματα καθημερινα. Προφανώς λοιπόν τα νούμερα θα αυξηθούν».