ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Κανόνας οι συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία εποχιακής απασχόλησης
Για τις ανάρμοστες συνθήκες που επικρατούν σε καταλύματα εποχιακής τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Μάργαρης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή την «έλλειψη προσωπικού» που εκφράζεται από κύκλους των ξενοδόχων ότι υπάρχει, σε όλη την Ελλάδα. Έχοντας σημαντική προϋπηρεσία σε Ξενοδοχεία που λειτουργούν την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά και όλο το χρόνο ο Κώστας προσπάθησε να αποτυπώσει τη δική του «οπτική» για το μεγάλο αυτό θέμα που συζητείται πολύ έντονα τις τελευταίες εβδομάδες.
Μιας και ξεκινάει η «βαριά» μας βιομηχανία και άρχισαν να λέγονται διάφορα ανυπόστατα από πολλούς εκπροσώπους εταιρειών ξενοδοχείων… έχοντας μια προϋπηρεσία κάποιων ετών αλλά και συνομιλώντας με πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους από όλη την Ελλάδα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σεζόν στην πλειοψηφία των Ελληνικών νησιών σημαίνει:
• 800-1200 ευρώ το μήνα, ανάλογα τη θέση.
• Να πληρωθούν τα δύο ρεπό την εβδομάδα οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι (βάσει της κλαδικής σύμβασης όπως προβλέπει ο νόμος) ούτε λόγος…
• Να πληρωθούν οι Κυριακές, οι αργίες και οι ώρες των νυχτερινών (όπως προβλέπει ο νόμος) ούτε λόγος…
• Χωρίς ένα ρεπό / για 5-7 μήνες (ανάλογα τη σεζόν ανά μέρος και ανά επιχείρηση) για να μην προσλαμβάνουν έξτρα εργαζόμενους.
• Αρκετοί εργαζομενοι με 10 – 12 ώρες τη μέρα δουλειάς για να βγαίνουν λιγότερες βάρδιες και με απλήρωτες υπερωρίες κατά κανόνα.
• Διαμονή για όσους εργαζομένους δεν είναι ντόπιοι σε κάποια τρώγλη που μένουν ένας δύο τρεις ή και 4 εργαζόμενοι στιβαγμένοι, πολλές φορές σε υπόγεια.
Ο μέσος εργαζόμενος γυρνάει σακατευμένος από τη σεζόν με οσφυαλγίες, μυϊκούς τραυματισμούς από την υποχρεωτική ορθοστασία στη ρεσεψιόν, στα μπαρ ή στα αμέτρητα ανεβοκατεβάσματα των σκαλοπατιών για την εξυπηρέτηση των δωματίων. Γιατί δεν πάνε οι εργαζόμενοι άραγε να δουλέψουν σεζόν;;;
Τοποθετούνται σε τηλεοπτικούς σταθμούς ιδιοκτήτες εταιρειών διαχείρισης ξενοδοχείων με ύφος χιλίων καρδιναλίων εννοώντας ότι είναι τεμπεληδες οι εργαζόμενοι και δεν πάνε για δουλειά εν μέσω τέτοιας επισιτιστικής και οικονομικής κρίσης την ώρα που ο μέσος ξενοδόχος στην Καλντέρα στη Σαντορίνη βγάζει τη μέρα 1.500 μ.ο. το δωμάτιο και έχει τους εργαζόμενους σαν σκλάβους για τους πλούσιους πελάτες του. Η πλειοψηφία λοιπόν των Ξενοδόχων εποχιακής απασχόλησης στη χώρα που ζούμε το πρώτο πράγμα που κοιτάζει είναι πως θα βγάλει περισσότερα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Αναρωτιούνται λοιπόν μετά γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη προσωπικού φέτος… Είναι απολύτως φυσιολογικό. Και θα συνεχίζει να υπάρχει και να διογκώνεται. Όταν οι Ξενοδόχοι δεν ρίχνουν νερό στο… κρασί τους παραμένοντας τόσο ανάλγητοι, χωρίς να εναρμονίζονται με τον εργασιακό νόμο και χωρις να σέβονται ανθρώπινα δικαιώματα, στο βωμό του συμφέροντός τους η κατάσταση θα παραμένει ίδια ή θα χειροτερεύει.
Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανήκουν σε αυτή την άσχημη κατηγορία. Άνθρωποι με αρχές, σεβασμό και σέστο στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Αποτελούν όμως τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Διότι οι συγκεκριμένοι πραγματικά είναι ελάχιστοι.
The post Κωνσταντίνος Μάργαρης: Έλλειψη προσωπικού | Κανόνας οι συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία εποχιακής απασχόλησης appeared first on ZANTETIMES.GR.