Κύπρος: Η πολιτιστική κληρονομιά της βυζαντινής μουσικής

Ψαλμωδίες αντηχούν μέσα από τις εκκλησίες σε όλη την Κύπρο.

Η UNESCO έχει εντάξει την βυζαντινή μουσική στην άυλη πολιτιστική της κληρονομιά το 2019 μετά από αίτηση της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Αυτή η μουσική προσπαθεί να αγγίξει την ψυχή του ανθρώπου. Το να ψάλουμε με ανθρώπους γύρω μας είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς» δήλωσε ο Θωμάς Αναστασίου, ψάλτης.

Η UNSECO χαρακτηρίζει τη βυζαντινή μουσική ως μια ζωντανή τέχνη που υπάρχει εδώ και πάνω από 2000 χρόνια και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνορθόδοξης θρησκείας και πνευματικής ζωής.

Η Βυζαντινή τέχνη που μέχρι τις ημέρες μας περιοριζόταν μόνο στις εκκλησίες, τώρα μπορεί και έχει τη δύναμη με τη βοήθεια του κράτους να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να είναι προστατευμένη όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον κόσμο, αφού είναι στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» δήλωσε ο Ιωάννης Ηλιάδης, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου της Κύπρου και μέλος της κυπριακής επιτροπής στην UNESCO.

Σύμφωνα με την UNESCO, πρόκειται για μελωδίες που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τους πιστούς να προσεγγίσουν τον λόγο των Ιερών Ακολουθιών και αυτή η έμφαση στον λόγο των Ευαγγελίων βοήθησε καθοριστικά στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ως ομιλούμενης.

Η απόδοση των μελωδιών στις εκκλησιαστικές ακολουθίες βασίζεται τόσο στη σημειογραφία, όσο και κυρίως σε μνημοτεχνικές μεθόδους, στοιχείο που συνέβαλε καθοριστικά στη διαφύλαξή της σε περιόδους χαμηλού αλφαβητισμού.