Η επίσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας και η συνάντησή τους με πρόσφυγες, στέλνει πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη τερματισμού του πολέμου και μηνύματα για το πλέγμα συνεργασίας, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.[1]
Η κ. Δημητρίου, μαζί με γυναίκες Προέδρους Κοινοβουλίων της ΕΕ, επισκέπτεται τα σύνορα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Προέδρου της Kάτω Βουλής της Πολωνίας. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύνοδος στη Βουλή της Πολωνίας για λήψη αποφάσεων .
Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής προς τα σύνορα τούς επεξηγήθηκε τι ακριβώς συμβαίνει και ποια διαδικασία ακολουθείται για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Ανέφερε ότι έχουν στηθεί διάφορες δομές και αυτό είναι σημαντικό για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να βοηθηθούν «γιατί ανησυχούν για διάφορα περιστατικά, όπως εκμετάλλευση και εμπορία προσώπων κυρίως παιδιών και γυναικών».
Η Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για σημαντική επίσκεψη, καθώς μπορούν να δουν ιδίοις όμμασι και προσωπικά την κατάσταση, τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους, τις οικογένειες τους, τα ορφανά «και έτσι αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος αυτής της φρικαλεότητας».
«Είναι και πολιτικά τα μηνύματα που στέλνουμε για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα, αλλά είναι και το πλέγμα κοινής συνεργασίας που θα πρέπει να στηθεί για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να τύχουν της στήριξης που χρειάζεται» , σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη πως εμείς ως Κύπρος καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά, τι θα πει να αγνοούνται άτομα και να μην γνωρίζεις τι γίνεται με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, αφού βιώσαμε και εμείς την δική μας εισβολή και ακόμη βιώνουμε τα τετελεσμένα της.
Χώρους υποδοχής Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία, επισκέπτεται η Πρόεδρος της Βουλής
Χώρους υποδοχής Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία επισκέπτεται η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιείται μεταξύ γυναικών Προέδρων κοινοβουλίων της ΕΕ. Η Πρόεδρος της Βουλής έφτασε στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας την Τρίτη, όπου δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή είναι μία κοινή πρωτοβουλία από τις γυναίκες προέδρους από όλα τα Κοινοβούλια, στην οποία πρωτοστάτησε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Πολωνίας, Elzbieta Witek.
«Την ευχαριστούμε, γιατί έτσι θα μπορέσουμε με έμπρακτο τρόπο να ενημερωθούμε για την κατάσταση στους χώρους υποδοχής των προσφύγων στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας και να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το δράμα που συνεχίζει να εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες», ανέφερε η κ. Δημητρίου σε δηλώσεις της στην Πολωνία.
Υπογράμμισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να μην αποδεχθεί μία τέτοια πρόσκληση και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται εκεί θεσμικά, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι η συνέπεια στη στάση αρχών είναι για εμάς απαράβατη και αταλάντευτη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «θα γίνει μία εκτενής συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο και ανταλλαγή απόψεων για έμπρακτους τρόπους στήριξης, για να ενημερώσουμε κάθε χώρα που θα λάβει μέρος ποια είναι η παρούσα κατάσταση και τα δεδομένα που έχουμε να διαχειριστούμε». Σκοπός, σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, είναι να μπορέσουν οι χώρες να βοηθήσουν η μία την άλλη, «κάτω από το πρίσμα της ενότητας και της συλλογικότητας και κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ», προκειμένου να βρουν τους τρόπους αντιμετώπισης της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη στις μέρες μας, όπως είπε.
«Είναι ο τρόπος να δείξουμε τη συμπαράστασή μας απέναντι στους ανθρώπους που βιώνουν αυτή τη φρικαλεότητα, που έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε.
Η κυπριακή αποστολή θα επιστρέψει από την Πολωνία στις 21 Απριλίου.
References
- ^ η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. (www.parliament.cy)