Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου ανέδειξε την τοπική ιστορία στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο στην Πάτρα

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συγκίνηση ολοκληρώθηκε χθες το 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, που πραγματοποιήθηκε επί τετραήμερο στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας ως κεντρικό θέμα το εμπνευσμένο σύνθημα «Μιλώντας για τον τόπο μας». Ανάμεσα στις συμμετοχές που ξεχώρισαν, το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα, φέρνοντας στο προσκήνιο τον πολιτισμικό πλούτο και την ιστορική ιδιοπροσωπία του νησιού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου παρουσίασαν με ενθουσιασμό, ευαισθησία και ερευνητική ματιά πτυχές της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συμμετοχή τους, γεμάτη ζωντάνια, τεκμηριωμένη έρευνα και καλλιτεχνική έκφραση, κατέγραψε συγκινητικές στιγμές και απέσπασε θετικά σχόλια από εκπαιδευτικούς και κοινό.

Καθοριστική για την επιτυχία της συμμετοχής ήταν η συνδρομή ανθρώπων και φορέων που στάθηκαν αρωγοί στο έργο των μαθητών:

κα Μιμίκα Σταμίρη, πρώην Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου και συγγραφέας ομιλιών, παραχώρησε συνέντευξη στους μαθητές, προσφέροντας γόνιμο προβληματισμό και ιστορικό βάθος.

κ. Μπάμπης Συγούρος προσέφερε οπτικοακουστικό υλικό από drone, φωτογραφίες και παλιότερες παραστάσεις ομιλιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη σύνθεση της τελικής παρουσίασης.

-Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και δημιουργοί των ομιλιών της Καθαράς Δευτέρας που παραχώρησαν ευγενικά άδεια για βιντεοσκόπηση των παραστάσεών τους:

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεριού «Η Άμπελος», με την ομιλία «Τα Προξενιά» του Αντώνη Αγαλιανού.

Ο Στάθης Πίσκοπος, με την ομιλία «Ο Αντζουλίνος» στις Αλυκές.

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλάνου «Το Τσιλιβί», με το έργο «Το Κέρατο του Κερατά και τση Κερατωμένης» του Βαρθολομαίου Φαραού, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μαυρία.

Ο Σύλλογος «Βενετσιάνικος Γάμος», με την παραδοσιακή του συμμετοχή.

Σημαντική επίσης υπήρξε η συμβολή της εκπαιδευτικού Έλσας Καπνίση, η οποία συνόδευσε και στήριξε την αποστολή με αφοσίωση.

Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική εκπαίδευση, αλλά ενισχύει έμπρακτα την πολιτιστική παιδεία και την ιστορική συνείδηση των μαθητών του. Η σύνδεση με τους ανθρώπους του τόπου, τους φορείς της κοινότητας και την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ζακύνθου αποτελεί σταθερή προτεραιότητα και πυξίδα δράσης.

The post Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου ανέδειξε την τοπική ιστορία στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο στην Πάτρα appeared first on ZANTETIMES.GR.